Tovább folytatódhat a foglalkoztatás növekedése

munkavállaló, dolgozó
Vágólapra másolva!
Magyarországon 2010-hez képest 785 ezerrel többen dolgoznak, akik közül 662 ezer ember az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el, s a kedvező tendenciák a foglalkoztatásban várhatóan 2019-ben is folytatódnak – mondta Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.
Vágólapra másolva!

A KSH szerint tavaly szeptember-novemberben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 494 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt.

A helyettes államtitkár az adatok kapcsán megjegyezte:

Marczinkó Zoltán István arra is kitért, hogy az egy hónappal korábban közzétett adatokhoz képest ugyan pár ezerrel visszaesett a foglalkoztatottak száma,

a foglalkoztatottság növekedésének többéves tendenciáját ez azonban nem befolyásolja.

Forrás: Shutterstock

Munkaerőpiaci tartalékokat a helyettes államtitkár a nagyjából 170 ezer főre tehető munkanélküliek között, az inaktívak között és a 130 ezer közfoglalkoztatott körében lát.

A PM közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a 3,6 százalékos magyar munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – Hollandiával és Máltával – holtversenyben a harmadik legkedvezőbb arányt jelenti.

Emellett a magas hozzáadott értéket előállító munkakörökben is tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma, továbbá a régiók között is folyamatosan csökkennek a különbségek.