Ez az ország lehet idén a világgazdaság gyenge pontja

TRUMP, Donald
Kingtao, 2018. október 19. A 2018. október 18-i képen konténerek sorakoznak a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjében. A kínai statisztikai hivatal október 19-én közzétett adatai szerint az ország gazdasága 2018 harmadik negyedévében a vártnál alacsonyabb, 6,5 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A világ második legnagyobb gazdaságát irányító ázsiai állam bruttó hazai termékének (GDP) legutóbbi mutatószámai szintén csalódásra adnak okot. Elemzők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági teljesítmény az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelmi vitának tudható be. Donald Trump amerikai elnök 2018 tavaszán 150 milliárd dollár összértékű kínai acél- és alumíniumtermék amerikai importvámját emelte meg, gazdasági válaszlépésre kényszerítve ezzel Kínát. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) friss helyzetértékelése szerint a globális gazdasági növekedés lassulni kezdett. Japánban és egyes feltörekvő piaci országokban ennek már látható jelei is vannak. Az Egyesült Államokban egyelőre még kitart a lendület, Kínából viszont kedvezőtlen hírek érkeztek.
Vágólapra másolva!

Az eurózónában is lassabb növekedésre számítanak a következő időszakban, a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek 2018. eleje óta folyamatosan csökkennek, és a fogyasztói bizalmi mutatók is lefelé vették az irányt a negyedik negyedévben.

Ugyanakkor a fejlett piacokon nem számítanak nagyobb visszaesésre, a következő két évben stabil maradhat a növekedés.

Az elemzés kitért a kelet-közép-európai térségre is:

továbbra is erős növekedést várnak a régiónkban, amit a részben uniós finanszírozású beruházások mellett az élénk lakossági fogyasztás is támogat majd.

Az inflációs kilátásokat lefelé szorítja az olaj világpiaci árának csökkenése, ami ellensúlyozza a feszes munkaerőpiacok és az élénkülő fogyasztás felfelé mutató hatásait.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az Equilor Befektetési Zrt. Origónak megküldött elemzése kitér arra, hogy az EKB várakozásai szerint az eurózónában tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta, bár ennek üteme is lassulhat, mivel egyes országokban és ágazatokban mérséklődött a munkaerőhiány.

Fontos tényező, hogy másfél év után decemberben ismét az 50 pontos határérték alá süllyedt a Caixin, a 430 kis- és közepes vállalat megkérdezésén alapuló, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index.

A novemberi 50,2 pontos indexérték után 0,1 pontos növekedést várt az előzetes konszenzus, ezzel szemben 49,7 pontra süllyedt a mutató.

A felmérés összhangban van a kínai statisztikai hivatal által közzétett felméréssel, a vállalatvezetők több területen zsugorodásról adtak számot, elsősorban az új megrendelések számában.

A negatív folyamatok jól mutatják a kínai gazdasági növekedés megtorpanását, aminek egyik okozója az Egyesült Államok által indított kereskedelmi háború. A lefelé mutató kockázatok csökkentéséhez sürgős kormányzati beavatkozásra lehet szükség Kínában.