Milliókat szundikálnak el a dolgozók a világ nagy gazdaságaiban

Drinking Coffee at Work Computer Napping New Business Businesswoman Women Females Latte Incentive E-commerce Youth Culture Sleeping Working Intelligence Asian Ethnicity Ethnicity One Person Success Accuracy Planning Dedication Exhaustion Emotional Stress
A female entrepreneur and businesswoman is working on her start up company in her office. She has fallen asleep at the office with her head on her desk. Empty coffee cups are on the table.
Vágólapra másolva!
Rengeteg pénzbe kerül az egyes országoknak az, ha a munkavállalók kialvatlanul látják el feladataikat munkahelyükön. A kevés alvás nemcsak az egészségre, hanem a munkateljesítményre is hatással van, ez pedig számszerűsíthetően gyengíti a gazdasági teljesítményt.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobbat Japán gazdasága bukik azon, hogy a cégeknél és az állami szféra intézményeiben olyan munkavállalók állnak neki napi teendőiknek, akik nem aludtak eleget, írja a The Guardian. A munkahelyeken való bóbiskolás, álmosság, általános gyengülése a munkateljesítménynek és a koncentrációnak nem kevés pénzébe kerül a világ az USA és Kína mögötti harmadik legnagyobb gazdaságának.

A szundipénz egy évben a GDP 2,92 százalékára, azaz mintegy 138 milliárd dollárra rúg a felkelő nap országában.

Ez rengeteg pénz, nagyjából 37 ezer milliárd forint, a bruttó hazai össztermékhez viszonyított arányát tekintve pedig listavezető.

Sok pénzbe kerül Japánnak az, hogy a munkavállalók nem alusszák ki magukat Forrás: Shutterstock

A munkahelyi álmosság azonban több más fejlett gazdaságú országot is sújt. A RAND Corporation készítette tanulmányból kiderül, hogy abszolút értékben az USA-nak kerül legtöbbe a jelenség. Itt éves szinten a GDP 2,28 százalékát bóbiskolják el a kialvatlan dolgozók, ami viszont közel háromszorosa a japánok munkahelyi szendergésének.

Az USA-nak 411 milliárd dollárjába kerül évente az, hogy a dolgozók nem alszanak eleget.

De ahogy az alábbi ábra mutatja, más fejlett OECD-tagországokban is komoly problémát okoz a jelenség. A brit és a német gazdaság is sokat bukik rajta, de még Kanada is súlyos milliárdokat veszít azon.

Ennyit bukik öt fejlett OECD-tagország a munkahelyi álmosságon Forrás: RAND Corporation

A kevés alvás komolyan visszaveti a produktivitást. Az elemzők azt is kiszámolták, hogy az Egyesült Államokban évente nagyjából 1,2 millió munkanap elvesztésével egyenlő az, hogy a munkavállalók nem alusszák ki magukat. Japánban ugyanez a mutató 600 ezer napot jelent, míg a briteknél és Németországban 200 ezer napot. Kanadában 80 ezer munkanappal dolgoznak kevesebbet a munkavállalók ezért.

Egy 28 országra kiterjedő felmérés kimutatta, hogy a japán férfiak és nők alszanak a legkevesebbet, átlagosan 6 óra 35 percet éjszakánként. Ez 45 perccel kevesebb, mint a nemzetközi átlag. Ez alapján az elemzők azt állítják, hogy

a japán a világ kialvatlanságtól leginkább szenvedő nemzete.

Összehasonlításként, a finn nők átlagosan egy órával többet alszanak. De az észteknél, a belgáknál, Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban is valamennyivel átlag fölötti az alvási óraszám.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/FatCamera/Oliver Fernandez

Ugyanakkor a témával foglalkozók szerint már az alvási idő kis meghosszabbítása is jelentős gazdasági hatással jár. A számítások szerint, ha a 6 órás alváshosszt sikerül 7 órára emelni, az 226 milliárd dollárt adna hozzá évente az USA, közel 76 milliárd dollárt Japán, 34 milliárdot Németország, 30-at a brit és 12 milliárd dollárt Kanada gazdasági teljesítményéhez.

Űgy tűnik, a probléma súlyával az attól leginkább érintett japánok is tisztában vannak. Egy helyi, egészségügyi termékeket gyártó vállalat felmérése szerint a japánok 93 százaléka gondolja úgy, hogy 20 éves életkora fölött már nem aludta meg a szükséges időt.

Egyes japán vállalatok pedig házilag próbálnak segíteni a helyzeten. Például a Nextbeat, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó vállalat,

stratégiai alvószobákat

rendezett be munkavállalóinak, egyet a nőknek, egyet a férfiaknak. A tokiói székhelyű cég kényelmes kanapékkal, pihentető háttérzenével és nyugtató aromákkal próbál segíteni azoknak a dolgozóinak, akiknek már nagyon leesik a feje. A helyiségekbe telefonokat, tableteket és hasonló eszközöket tilos bevinni.