Árulják New York egyik ikonikus épületét

Chrysler Building
NEW YORK, NY - JANUARY 9: The Chrysler Building stands in Midtown Manhattan, January 9, 2019 in New York City. New York Citys iconic Chrysler Building has been put up for sale. The building's owners, the Abu Dhabi Investment Council and New York developer Tishman Speyer, have hired a commercial real estate firm to market the landmark office tower. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Reuters arról számol be, egyelőre nem ismert, milyen áron kívánják értékesíteni a Chrysler Building-et.
Vágólapra másolva!

Az art déco stílus egyik mesterművének tartott, manhattani épület 1930-as átadása után rövid ideig a világ legmagasabb épülete címet is birtokolta, és napjainkban is a legmagasabb - igaz, belső fémvázzal rendelkező - téglaépület a világon.

Az épület 90 százalékos többségi tulajdonosa egy Abu Dhabi illetőségű befektetési alap. A most kisebbségi tulajdonos Tishman Speyer még 1997-ben szerezte meg az ingatlant, amely akkor egy 100 millió dollárba kerülő renováláson esett át. A cég később 800 millió dollárért adta tovább tulajdoni hányadának nagyját az arab hátterű befeketési alapnak.

Eladósorba került a Chrysler Building Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Egyelőre nem tudni, milyen áron kívánják most értékesíteni az épületet, és az értékesítéssel megbízott vállalat elnöke azt is elutasította, hogy becslésekben bocsátkozzon az üzlet várható nagyságát illetően. Csupán annyit árult el, már számos érdeklődést kapott a világ különböző pontjáról.

A hírügynökségnek nyilatkozó helyi ingatlanos szakemberek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy

a várható tranzakció alaposan felbolygatja majd a manhatteni ingatlanpiacot.

Az épület kihasználtsága egyébként most valamennyivel alatta van a környék átlagosan 50 éves ingatlanjai kihasználtságának. A Midtown-ban ettől függetlenül sok az üres, földszinti kereskedelmi tér, az online kereskedelem fellendülése ugyanis sok vállalkozást késztetett a hagyományos bolti eladási forma feladására.

A környék ugyanakkor változatlanul népszerű a nagyvállalatok körében.

A JPMorgan például itt húzza fel új székházát, de a Google és a Facebook is bevásárolt itt régi, alacsonyabb kihasználtsággal működő épületekből.

Az alacsony feltöltöttségi szint lehet az egyik oka annak, amiért a Chrysler Buliding most piacra kerül. Ám mint Patrice Derrington, Columbia Egyetem ingatlangazdálkodási programjának igazgatója megjegyzi, vélhetően nem az egyetlen. Számos, egyelőre nem ismert körülmény is hozzájárulhatott, hogy kitették az eladó táblát.