Ennyit foghatunk a Visa részvényein

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A tavaly év végi izgalmak után eddig az idén is elég hektikusan mozogtak a nemzetközi részvénypiacok. Az utóbbi napokban emelkedés indult a börzéken többek között az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos optimista várakozásoknak köszönhetően. Ha megnyugszanak a karácsony előtti időszakban eléggé felkorbácsolódott indulatok, akkor előtérbe kerülhetnek az olyan részvények, amelyeknek már az elmúlt időszakban bekövetkezett tőzsdei zuhanást is az átlagnál kisebb eséssel sikerült átvészelniük, illetve amelyek fundamentumai stabilak és pozitív eredménykilátásokkal rendelkeznek. A Visa bankkártya cég papírjai a nemzetközi elemzőházak szerint feltétlenül közéjük tartoznak.
Vágólapra másolva!

A Seeking Alpha cikke több olyan okot is megemlít, amelyek miatt érdemes lehet a társaság részvényeit venni. A kártyacég üzleti modellje révén mindenekelőtt közvetlen módon profitál a GDP világszintű növekedéséből.

A gazdálkodási adatokat tekintve valójában egy készpénzgyárról van szó, szabad cash-flowja ugyanis éves szinten meghaladja a 12 milliárd dollárt.

Emellett világszerte egyre elterjedtebb a készpénzmentes fizetés és növekszik a forgalomban lévő Visa-bankkártyák mennyisége. Az elkövetkező két évre vonatkozó egy részvényre jutó nyereségvárakozások pedig az elmúlt fél éves időszakban emelkedtek.

Érdekes, hogy miközben a Visa részvényei rendkívül kedveltek az intézményi befektetők körében, az amerikai kisbefektetők viszont eléggé idegenkednek tőlük. Ennek oka talán az alacsony osztalékhozam vagy a nem eléggé figyelemfelkeltő PR lehet.

Holott ha valaki tíz évvel ezelőtt vásárolt a társaság papírjaiból, befektetése ma már a tízszeresét éri.

A tavaly őszi tőzsdei zuhanást megelőzően is erősen bullish volt a Visa részvénye. Ám az általános eladási hullámnak nem tudtak ellenállni: a javuló fundamentumok ellenére ennek a cégnek a papírjait is keményen büntették a befektetők. Igaz, a piaci átlagnál kevesebbet estek.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

A globális bankkártyapiac nagy részét három óriáscég, a Visa, valamint a Mastercard és az American Express birtokolja. Azaz kevés szereplős piacról van szó. Ha egy üzletben a vásárlást követően Visa kártyával fizetünk, akkor a bankkártya-társaság jutalékot kap a kereskedőtől. Ha figyelembe vesszük, hogy világszerte több milliónyi helyen lehet fizetni ezekkel a kis plasztiklapokkal, illetve világszerte hány fogyasztóval számolhatunk, akkor könnyen belátható, mekkora üzleti potenciál rejlik ebben a cégben.
Nem csoda, ha a Visát illetően a nemzetközi elemzőházak meglehetősen optimisták, vételre ajánlják a részvényeit.

A célárak átlaga pedig 160-161 dollár körül alakul, ami a jelenlegi árszintekhez képest több mint 15 százalékos növekedési potenciált jelentene hosszabb távon.

Ha technikailag vizsgáljuk a Visa papírjainak áralakulását, akkor azt látjuk, hogy az őszi nagy eladási hullámok elültét követően a karácsony utáni időszakban árfolyam-emelkedés következett be, ami ezen a héten tovább folytatódott. Ennek köszönhetően

a napokban több technikailag fontos szintet áttörtek a részvények.

Az árfolyamgörbe alapján újabb emelkedés következhet, amelynek mértéke a 10 százalékot is meghaladhatja. A kedvező technikai kép mellett a további ralit elemzői ajánlások is megerősítik.

A Visa jegyzése a napi grafikont vizsgálva az elmúlt napokban leküzdötte a 200 napos, majd az 50 napos mozgóátlagot. S ha a részvénypiacokon kitart a jelenleg uralkodó pozitív hangulat, akkor folytatódhat az emelkedő trend. Az első állomás a 143 dolláros szint lehet.

Ennek áttörése esetén pedig az ősszel felállított 151 dolláros csúcs is a célkeresztbe kerülhet, ami már közel 10 százalékos nyereséget jelentene.

Lefelé elég stabilnak tűnik az árfolyam, az 50 napos mozgóátlag erős támaszként szolgálhat. Ha azonban ezt letörné a részvény és az esetleges lejtmenetet a 200 napos mozgóátlag sem állítaná meg, akkor ismét a 130 dolláros szint kerülhet képbe. Ez a tavalyi évben többször is megállította az esést.

Forrás: 123rf.com

A heti grafikon azt mutatja, hogy a részvény ára a héten az 50 hetes mozgóátlag fölé került, aminek alapján tovább menetelhet 145 dollárig. E fölött szintén a korábbi 151 dolláros csúcs válik elérhetővé hosszabb távon.

A heti grafikon alapján egy negatív szcenárió esetén a 133 dollárnál húzódó 50 hetes mozgóátlag szolgálhat megállóként, majd 130 dollárnál található egy erősebb támasz. Ha pedig az esés tovább folytatódna, akkor egy komolyabb lejtmenet esetén akár a 123 dollárig is eshet a papír.

Mindenesetre az elemzők a cég soron következő gyorsjelentésével kapcsolatban optimisták, a várakozások szerint a Visa ugyanis kétszámjegyű növekedésről számolhat be a főbb sorokon.

Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni a január 30-án megjelenő eredmény-beszámolót.