Tesla: ha olcsó autót akarsz, vegyél máshol

Tesla
--FILE--A Tesla Model X electric car is displayed during the Shanghai Pudong International Automotive Exhibition 2018 in Shanghai, China, 28 September 2018. US electric car maker Tesla has officially opened its newly set-up charging station in Hong Kong, which is the largest of its kind in Asia, according to South China Morning Post report on Monday (15 October 2018). The two-floor car park, located at the FTLife Tower in Kowloon Bay, Hong Kong and with a total area of 4,564 square meters, is installed with 50 Tesla wall connectors, making it possible to charge at up to seven kilowatts per hour. There are 122 parking places in the charging station. The parking fee for all cars is 28 HK dollars per hour, with no fees for charging. According to the newspaper report, Tesla said that they are "proud to have Hong Kong as the site for one of the world's biggest destination charging stations, as part of our long-term commitment to Hong Kong owners." At the same time, FT Life Tower's management said it was proud to be part of Tesla's sustainability mission, saying that they are excited to be part of the network and warmly welcome Tesla owners to their facility.
Vágólapra másolva!
A Tesla Model S és az X a vállalat második és harmadik szériája eddig is jóval magasabb árbesorolású volt, mint a Model 3, de eddig lehetett kapni kisebb, 75 kWh-s akkumulátorral felszerelt, olcsóbb verziókat is. Elon Musk viszont Twitteren bejelentette, hogy vasárnaptól már csak a drágább változat lesz elérhető, 100 kWh-os akkumulátorral. Újabb rossz hír a vásárlóknak, hogy az olcsóbb verzió beszüntetése mellett emelik a standard S és X modellek árát.
Vágólapra másolva!

Még vasárnapig vehetik meg az olcsóbb, 75 kWh-s Tesla Model S és X-et a vásárlók, hiszen ezután már csak az alap verzió lesz kapható, amely ráadásul drágul is.

Musk twitteren üzente meg a változásokat, köztük azt is, hogy a Tesla Model S 94 ezer dollárba, a Model X pedig 97 ezer dollárba fog kerülni a jövő héttől.

A CNBC megkérdezte a Teslát az olcsóbb modell beszüntetésének okáról, valamint arról is, hogy a vállalatnál ellenőrizte-e valaki Elon Musk twitter bejegyzését mielőtt közzétette, de a Tesla nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A Model S és a Model X két alacsonyabb árkategóriás verziójának megszűnése azt eredményezheti, hogy a vevők a Model 3 irányába terelődnek, amely minden extrával - köztük robotpilótával és összmeghajtással - 67 ezer dollárért vehető meg.

Mindemellett azzal, hogy a Tesla csökkenti a legyártandó modellek számát jól jár,

hiszen nemcsak a költségeket mérsékelheti, hanem a munkaerőt is átcsoportosíthatja és ezzel gördülékenyebbé teheti a - korábban sokszor bírált - gyártást.