Bedőlhet a brit atomenergia-fordulat, mert visszaléphet a Hitachi

Brit atomerőmű
SEASCALE, ENGLAND - FEBRUARY 04: A general view of the Sellafield nuclear plant on February 4, 2013 in Seascale, England. A report by the the Public Accounts Committee has stated that the cost of cleaning up the Sellafield nuclear waste site in Cumbria has reached 67.5 billion GBP and that costs will continue to rise in dealing with the tons of nuclear waste at the site. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az egész brit atomenergia-fordulatot lefékezheti, de akár le is állíthatja az, ha a Hitachi kivonul a Wylfa erőmű projektjéből a The Guardian szerint. 
Vágólapra másolva!

A mérvadó japán gazdasági lapnál, a Nikkei-nél úgy tudják, a Hitachi igazgatótanácsa két héten belül tárgyalja a britekkel közös, Walesbe tervezett atomerőmű ügyét, melyben a japán vállalat a projekt vezető cége. A lapnál azt is tudni vélik, hogy a cég vezetése inkább afele hajlik, hogy szálljanak ki a 16 milliárd fontos (közel 6000 milliárd forintos) beruházásból, miután a jelek szerint nem sikerül megnyugtatóan rendezni a London és Tokió közötti vitás finanszírozási kérdéseket.

A vállalat eddig már közel 2 milliárd fontot költött a Wylfa erőműre, Anglesey-nél, ami a tervek szerint mintegy 5 millió háztartás energiaszükségletét szolgálná ki.

Ha a Hitachi otthagyja a fejlesztést, az nagy csapás lenne azokra a londoni törekvésekre, melyek mentén a szigetország rohamtemópban szabadulna meg még működő szénerőműveitől és állítaná le korszerűtlen, régi atomerőműveit. A fejleményt egyúttal újabb fegyverként használhatnák azok a csoportok, amelyek az atomenergia nélküli, szél- és napenergiára támaszkodó megoldásokban látnák a brit energetikai fordulat központi elemét.

A fukushimai erőmű tavaly márciusban Forrás: AFP/-

Érzékenyen érintené ugyanakkor Japánt és a nukleáris technológiák szállításával foglalkozó ottani vállalatokat is. Japán ugyanis azon kevés országok egyike, mely rendelkezik az atomenergia polgári célú felhasználásához szükséges tudással és technológiával.

A fukushimai katasztrófa után pedig a japánoknak különösen fontos lenne, hogy ezzel kapcsolatos presztízsüket visszanyerjék.

A walesi projektből való kilépésről szóló értesüléseket a Hitachinál nem erősítették meg, csupán annyit mondtak, még nincs döntés a kérdésről. Egyes vélekedések szerint valószínű forgatókönyv lehet az is, hogy nem lépnek ki a projektből, de felfüggesztik az abban való tevékeny részvételüket addig, amíg a két kormány nem rendezi el a pénzügyi vonatkozású kérdéseket. A cég eredetileg a német E.ON-tól és annak egyik partnerétől vette meg, illetve át a részvételt a beruházásban.

A Sellafield-i erőmű: nehéz lesz atomenergiára cserélni a szenet a briteknél, ha nem épülnek meg az erőművek Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Christopher Furlong

Ugyanakkor egy belső forrás szerint a japán cég vezetésénél nagyon erősek azok a hangok, melyek a teljes kihátrálást sürgetik. Nem látják ugyanis biztosítottnak a finanszírozást, és egyes felsővezetők attól tartanak, ha London és Tokió nem egyezik meg, úgy a céget megroppanthatja a részvétel a hatalmas projektben.

Ha a Hitachinál a projekt otthagyása mellett döntenek, az rövid időn belül a második ilyen eset lenne a briteknél.

Legutóbb, alig két hónapja, egy másik japán óriás, a Toshiba közölte, bedobja a törölközőt egy további fontos brit projektnél, a Cumbrianál, és vevőt keres ottani portfóliójára.