Ezt megint benézték a légitársaságnál, töredék áron lesz a luxusrepülést

Hong Kong Airlines to order Airbus A380s in Cathay Pacific challenge China Chinese Hong Kong Hongkong airlines air airline airway airways plane jet airplane aeroplane HORIZONTAL
--FILE--A Boeing 737-800 jet plane of Hong Kong Airlines takes off at Sanya Phoenix International Airport in Sanya city, south Chinas Hainan province, 30 April 2011. Hong Kong Airlines Ltd. plans to order Airbus A380 jumbo jets as it challenges larger neighbor Cathay Pacific Airways Ltd. and adds flights in China, the worlds fastest-growing air-travel market.
Vágólapra másolva!
A szerencsések az eredeti ár töredékéért foglalhattak vasárnap a Cathay Pacific első osztályú járataira, a Hong Kong - Portugália viszonylaton - írja a BBC. A cégnek - illetve munkatársainak - rövid idő alatt másodjára gyűlik meg a baja a 16 ezer dollárért kínált jegyeivel, amelyeket vélhetően szándékuk ellenére, ismét áron alul sikerült kiszórniuk.
Vágólapra másolva!

A 16 ezer dolláros ár helyett, 1512 dollárért (kb. 420 ezer forint) lehetett rövid ideig jegyeket foglalni Hongkongból Portugáliába a Cathay egyes járataira.

A társaságnak ez már a második ilyen elárazása (úgynevezett error fare) idén. Ahogy az Origo megírta, január elején Vietnámból New Yorkba repülhettek velük a szerencsések, még a mostaninál is nagyobb árkülönbözettel, 675 dollárért.

A cég most is elismerte a hibát, melyek "külső és belső" befolyásoló tényezőkkel magyarázott rendszereik működésében. Egyúttal - és a vásárlók számára ez a lényegesebb nyilván - azt is közölték, hogy azok, akik a töredékáron jutottak jegyekhez honlapjukon az első osztályra, számíthatnak arra, hogy

minden további nélkül el is viszik őket ezen az áron, és ugyanazt a szolgáltatást kapják, mint azok, akik a normál árakon vettek jegyet.

A Cathay szerint egyébként csak "maroknyi utas" tudta kihasználni ezt a váratlan lehetőséget.

Töredékáron lehetett jegyet venni egy rövid ideig a cég első osztályára egy transzkontinentális viszonylaton Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Az elározások a polgári légiközlekedés izgalmas pillanatai közé tartoznak, és számos utazó álma, hogy kifogjon így kikerülő, az eredetihez képest filléres jegyárat valamelyik úti célra. A jelenség oka általában az, hogy a jegyárakat kalkuláló bonyolult algoritmusok mellett is, a weboldalak frissítésénél emberek is közreműködnek, és előfordul az, hogy az adatbevitelt végző egyszerűen hibázik, és elüt egy-két számot vagy nagyságrendet.

Annak azonban nincs egységes gyakorlata, hogyan járnak el a légitársaságok ilyenkor.

A Singapore Airlines néhány éve a normál ár felét kérte végül az árhibás jegyekre lecsapó utasaitól. A United Airlines viszont "harmadik fél szoftveres hibáira" hivatkozva, egyszerűen törölte a 100 dollár alatti áron eladott transzatlanti jegyeit legutóbb.

A Cathay Pacific-re mindenesetre nemcsak emiatt a két jegyár-hiba miatt figyelt fel a sajtó. Ahogy az Origo arról beszámolt, nemrégiben egy repülőgép-festési blama miatt kacagott rajtuk a világ, ám sokkal súlyosabb volt a közelmúltban az az eset, amikor több millió utas útlevéladatai szivárogtak ki a társaságtól.