Több száz milliárd dollárt spórolhatna meg egy ország a kerékpározással

India, bicikliző emberek
An Indian man rides his bicycle past by the Rumi Darwaza gateway in Lucknow, northern India, on August 25, 2017. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Rengeteg pénzt spórolhatna meg India minden évben azon, ha a munkavállalók jelentős része biciklivel járna dolgozni, nem pedig autóval vagy tömegközlekedéssel - mutatja be a Quartz egy friss tanulmány eredményeit.
Vágólapra másolva!

Az Új-Delhiben működő The Energy and Resources Institute jelentése szerint India évente a GDP 1,6 százalékával megegyező mértékű megtakarítást érhetne el azzal, ha lakosai többet használnák biciklijüket.

Ez 255 milliárd dollárnak, azaz mintegy 71 ezer milliárd forintnak felel meg.

Ez az elképesztő összeg úgy lenne elérhető, ha minden második olyan munkavállaló, aki most autóval vagy motorkerékpárral jár be dolgozni 8 kilométernél nem nagyobb távolságra lévő munkahelyére, kerékpárra nyergelne át.

Sokat spórolhatna India azon, ha az emberek a biciklijüket használnák inkább az autók, motorok helyett Forrás: AFP/Prakash Mathema

Rövid távolságok megtételére jelenleg a séta a legnépszerűbb mód Indiában. Ezt követi - főleg vidéken népszerű - a biciklizés, majd a motorkerékpár használata. Ám míg a forgalomban lévő motorkerékpárok és személyautók száma dinamikusan növekvő, évente 10 százalékos tendenciát mutat, addig a kerékpárok száma nem emelkedik ilyen ütemben.

Az elemzők azt is kiszámolták, ez a hatalmas, megtakarítható összeg milyen arányban oszlana meg. A legnagyobbat az egészségügyi kiadásokon lehetne spórolni, de az utazási idő lerövidülésének (rövid távolságoknál), a személyenkénti csökkenő üzemeanyag-kiadásoknak is érzékelhető hatása lenne.

Végül, de nem utolsó sorban, csökkenne a károsanyag-kibocsátás is akkor, ha az autókat és a motorbicikliket kevesebben használnák.

A tanulmány szerzői azt is állítják, hogy 15 év alatt 4756 halálesettel kevesebb történne a közutakon, ha az indiaiak a bicikliket részesítenék előnyben az autókkal szemben.