Vágólapra másolva!
Hangony közelében, egy elpusztult vaddisznóban mutatták ki a vírust. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma január 13-án rögzítette a vírust a tetemben. Az elmúlt négy hónapban több mint 150 mintát küldtek be erről a területről, eddig mind negatív eredményt adott.

Tavaly április végén Heves megyében, májusban Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd októberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították a vírust.

Az elmúlt hónapokban több mint 150 mintát vettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, de azokban nem mutatták ki a vírust Forrás: Origo

A járványügyi nyomozás folyamatban van. Az országos főállatorvos megkezdte a szükséges intézkedéseket:

kijelöli a fertőzött, valamint a szigorúan korlátozott területet.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, gazdasági kára azonban a megbetegedett állományok leöléséből és a kereskedelmi korlátozásokból adódóan jelentős.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy a betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és

fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan továbbterjedhet.

Tilos a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal ("moslékkal") takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.