Fogyatékosokat csapott be három cég, tízmilliókat fizethetnek

öreg, idős, ember, emberek, bot, mozgáskorlátozott, mozgássérült, bot, tolókocsi
Vágólapra másolva!
Gazdasági Versenyhivatal a legmagasabb, összesen 49 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabta ki a Pro-Valetudo Kft.-re, a PVO Retails Hungary Kft.-re és a Monus Global Kft.-re kiszolgáltatott fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.
Vágólapra másolva!

A versenyhivatal tájékoztatása szerint a vállalkozások képviselői olyan protéziseket és gyógycipőket kínáltak mozgáskorlátozottaknak és végtaghiánnyal élőknek, amire nem feltétlen volt szükségük, esetenként nem is tudták azokat használni.

Az érintetteket pszichés nyomásgyakorlással,

kiszolgáltatottságukat kihasználva késztették a gyógyászati segédeszközök megrendelésére

- írta a versenyhivatal.

A cégek kihasználták a fogyatékos emberek védtelenségét, olyan eszközöket vetettek meg velük, amikre azoknak nem is volt szükségük. Képünk illusztráció! Forrás: AFP

Súlyosbító körülményként értékelte a GVH azt is, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat társadalombiztosítási közpénzek szükségtelen kifizetésével járt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel együttműködve a versenyhatóság megállapította, hogy a közgyógyellátásban, ingyen járó eszközöket a megbüntetett cégek ingyenes szolgáltatásként és ajándékként kínálták, ráadásul a termékek minőségét és alkalmazhatóságát nem biztosították megfelelően. A vizsgálat kifogásolta a panaszkezelést és az eszközökre járó garanciák teljesítését is.

A GVH a pénzbüntetésen túl két hónapot adott a cégeknek a jogszerű működés feltételeit biztosító belső eljárásrend kidolgozására.