Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója

VARGA Mihály
Budapest, 2018. december 28. Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart az idei gazdasági növekedésről a Pénzügyminisztériumban 2018. december 28-án. Varga Mihály szerint a magyar gazdaság idén is jól teljesít, ebben az évben az első háromnegyed évben 4,2 százalékos volt a növekedés, emiatt a tárca szerint az év egészét tekintve várhatóan 4,6 százalékos lesz a gazdasági bővülés. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter ismertette: 2019-ben tovább emelkedett 8 millió forintról 12 millió forintra az alanyi áfamentesség értékhatára, ami így megegyezik a kata bevételi határával.

A katát választó vállalkozás főszabály szerint havi ötvenezer forint megfizetésével az összes adó és járulékterhét letudja,

és a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásaira is jogosultságot szerez.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Felidézte, hogy az Európában is példaértékűnek számító adótípus 2013 január elsejével indult, akkor 76 ezren választották. Mára Magyarország legnépszerűbb adófajtájává vált. Kezdetben a bevételi határ hatmillió forint volt, ez megduplázódott. Idéntől sokkal egyszerűbbé és kedvezőbbé vált a szabályozás, hiszen a kata és már az alanyi áfamenteség bevételi határa is 12 millió forint.

Az általános forgalmi adó alanyi mentességénél a bevételi határ növeléséhez uniós egyeztetés kellett.

A kormány az uniós tárgyalások során elérte, hogy a kisvállalkozásoknak évi 12 millió forintos értékhatárig nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük, és áfa bevallást sem kell benyújtaniuk.

Az alanyi mentességet választó katás vállalkozásoknak 2020-ban kell majd egy nyilatkozatot benyújtaniuk a 2019-es évről, ami szintén jelentős könnyítés – mondta.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Közölte azt is, hogy a napokban minden katás vállalkozót emailben tájékoztat a Pénzügyminisztérium a kedvező változásokról.

Az adórendszer fejlesztését ösztönző kormányzati lépésekkel az unió tagállamai között Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó.

Az adóhivatal már harmadik éve készíti el a magánszemélyek adóbevallását. Idén az érintettek köre az egyéni vállalkozókkal bővül.

Varga Mihály Forrás: MTI/Mónus Márton

A jövőben is folytatják a vállalkozásokat érintő adó- és adminisztrációs terhek csökkentését – tette hozzá Varga Mihály. Kérdésre válaszolva elmondta: a nyugdíjelőtakarékossági kötvény kibocsátásának elindítását idén az első félévben tervezik.