Itt van az új 50 ezer forintos érme

Szent Piroska emlékérme
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szent Piroska tiszteletére 50 000 forint névértékű arany és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki, amelyek az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként, a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmét követik. Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte.
Vágólapra másolva!

Szent Piroskát (Szent László király lánya, illetve Komnenosz János bizánci császár felesége) mind a keleti, mind a nyugati egyházban szentként tisztelik. Bizánci császárnéként a béke, békesség jelentésű Eiréné nevet kapta. Piroska nem vett közvetlenül részt a politikában, bár (Könyves) Kálmán politikáját ellenző, és Bizáncban menedéket kereső magyarokat lehetőségei szerint támogatta. Rendszeresen fogadott Magyarországról érkező küldötteket, szentföldi zarándokokat, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Aktívan tevékenykedett a szociális ügyekben: a szegényeket, betegeket támogatta, az egészségügyi ellátást igyekezett számukra is megszervezni.

1118-ban megalapította a konstantinápolyi (mai Isztambul) Pantokrátor kolostort, amely az akkori világ legnagyobb kolostoraként épült. Kezdettől tartozott hozzá egy ötvenágyas karitatív kórház is, mely a későbbi arab és európai kórházak építésekor mintául szolgált.

Az 50 ezer forintos emlékérme előlapja Forrás: MNB

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérméken szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő.

Az emlékpénzérmékkel a jegybank történelmünk egyik kiemelkedő, bár méltatlanul kevésbé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany- és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Az 50 ezer forintos emlékérme hátlapja Forrás: MNB

Az emlékérmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életművét komplexen mutatják be.

Az előoldal központi motívumaként a Szent által alapított, konstantinápolyi Pantokrátor kolostor jelenik meg, amelynek építési munkálatait férje fejezte be.

A kolostor a császári család temetkező helyeként is funkcionált, és a több százezer lakosú Konstantinápoly egyik legfontosabb vallási és szociális intézménye lett. Az előlapon felső köriratban – kissé balra tolva – a „Pantokrátor kolostor" felirat, alsó köriratban, középen az „50 000", illetve „2000" értékjelzés és az „Ft" felirat, balra a „BP." verdejel, jobbra a „2019" verési évszám olvasható.

Az emlékérmék hátlapján Szent Piroska félalakos ábrázolása látható, kezében a kolostor alapító okiratával.

A 2000 forintos emlékérme előlapja Forrás: MNB

Az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophiában található mozaik ihlette, amelyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartunk számon. Szent Piroska alakja mellett a bal oldalon magyar neve (Szent Piroska), illetve születési és halálozási évszáma (1088-1134), jobb oldalon bizánci császárnéként viselt neve (Eiréné) olvasható, görög betűkkel írva. A szent alakjától balra lent látható az emlékérmét tervező Király Fanni ötvösművész mesterjegye. Felső köriratban a Magyarország félkörirat olvasható.

Mindkét emlékérme átmérője 22 mm, széle sima. Az 50 000 forintos címletű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 4,2 gramm.

Az arany emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, míg a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

A 2000 forintos emlékérme hátlapja Forrás: MNB

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Árpád-házi Szent Piroska" színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2019. január 18-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).