Bemutatták a futballpályányi lapátokkal rendelkező szélturbinát

szélerőmű, szélturbina, Északi-tenger, Scroby Sand
Scroby Sands offshore wind farm is pictured on August 27, 2008. Located 2 miles into the North Sea off the east coast of Britain Scroby Sands wind farm is one of the UK's first commercial offshore wind farms. AFP PHOTO/Shaun Curry
Vágólapra másolva!
Újabb gyártói csúcsteljesítményről számol be az Independent a szélturbinák világából. Az új, gigantikus pengékkel felszerelt, tengeri telepítésre szánt turbina még elődjeinél is hatékonyabb.
Vágólapra másolva!

A gyártó Siemens Gamesa szerint minden korábbi óriási turbinánál hatékonyabb és nagyobb teljesítményre képes új modelljük, melyet elsőként angliai vizekbe telepítenek majd. A 10.0-193 DD jelzésű új fejlesztés 30 százalékkal több energiát termelhet, mint a már üzemben lévő változatok.

A szélturbina igazi monstrum. 94 méter hosszúságú pengéket kap. Ez a méret megegyezik a futballpályák kötelezően előírt hosszával.

A 10 megawattos névleges teljesítmény pedig minden korábbinál nagyobb.

A brit adatok szerint a szélturbinák átlagos teljesítménye 5,8 megawattra nőtt 2018-ra a 2012-es 3,7 megawattról.

A jelenlegi legnagyobb ilyen létesítmény az Aberdeen partjainál működő 8,8 megawattos teljesítményű gép.

Ezt fogja lepipálni az új gyártmány, amelyből az elsőt a tervek szerint először idén ősszel telepítik.

A Siemens közlése szerint 20 darab ilyen berendezés elég lenne Liverpool teljes energiaellátásához. Terveik szerint az óriási turbina három éven belül sorozatgyártásba is kerülhet.