420 ezres fizetéssel számolhat, aki ezen a szakon végez

Melonie Mac informatikus diplomát szerzett, dolgozott a Ubisoftnál, majd saját YouTube-csatornát indított, ahol játékokról, anime-kről, és mindenféle tech-témájú dologról beszél.
Vágólapra másolva!
Többezer informatikus hiányzik a hazai piacról, így aki ezt a szakot választja, annak biztos a megélhetés és kihívásokkal teli munka várja. Hogy mivel foglalkozik valójában egy programtervező informatikus, mennyi a kezdőbére és mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között? Ennek jártunk utána az Educatio oktatási szakkiállításon.
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a programtervező informatikus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2017-ben 4 014 fő
  • 2018-ban 4 191 fő

volt.

Mégis mennyit keresnek?

A Felvi.hu felsőoktatási portálon az Oktatási Hivatal által közzétett Diplomás Pályakövetési Rendszerének 2018-as adatai alapján ezen a területen bruttó 420 799 forint az átlagbér, ami 15%-kal több, mint amennyi 2017-ben volt.

De mit ad a képzés?

A képzés célja programtervező informatikusok képzése, akik képesek szoftverorientált információs technológiai eszközök és rendszerek létrehozási, bevezetési, működtetési, szervizelési, fejlesztési, alkalmazási tevékenységét önállóan és csoportmunkában ellátni.

A képzési idő 6 félév, vagyis 3 év.

A szakmai gyakorlat egyéni vagy csoportmunkában erre alkalmas szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény gyakorlóhelyén teljesítendő legalább nyolc hétig tartó (320 igazolt munkaórát tartalmazó) projekt-struktúrájú gyakorlat.