Már várják a turistákat az országba, ahol nemrég az Iszlám Állam tombolt

Palmüra, Palmyra
(FILES) - A file picture taken on March 14, 2014 shows Syrian citizens walking in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Islamic State (IS) group jihadists, who boast of having destroyed ancient sites in Iraq, threatened the ancient jewel of Palmyra, a UNESCO heritage site in the Syrian desert, on May 14, 2015. AFP PHOTO/JOSEPH EID
Vágólapra másolva!
Több jelentős kulturális intézmény és turisztikai látnivaló is fogadja a látogatókat januártól Damaszkuszban, az utóbbi években háborús pokollá változott szíriai fővárosban - számol be arról az Asia Times. Ha az ország egészébe még nem is, de a fővárosba és környékére már idén is jelentős számú látogatót várnak.
Vágólapra másolva!

Újra látogatható a Damaszkusz fölé magasodó Qasioun-hegyen a hely, ahol a hagyomány szerint a világ első gyilkossága történt. A "Vér barlangjánál" fordult Káin testvére, Ábel ellen, és kioltotta életét egy sziklával, más változatok szerint egy nagyobb állati csonttal. A helyet a szíriai hatóságok újra megnyitották a látogatók előtt. Az az elmúlt hét évben biztonsági okokból zárva volt. Onnan egyébként rálátás nyílik a Barada-völgyre, Damaszkusz peremére, ahol fegyveresek egy csoportja 2017-ben elvágta a várost az ivóvíz-ellátástól.

Damaszkusz, Szíria fővárosa Forrás: AFP/Anwar Amro

Néhány nappal a bibliai történet állítólagos helyszínének újranyitása előtt, megnyitották Szíria nemzeti múzeumát is, amely nemcsak különleges, de sok szempontból egyedülálló kiállítási anyagai miatt képvisel fontos turisztikai értéket. Az ott élők számára egyúttal identitásképző elem is, hiszen amikor 1919-ben megalapították, az első világháború után összeomló török-ottomán birodalom romjain függetlenné váló országok számára minden kulturális intézmény egyúttal a szuverenitás kifejezését is jelentette.

A nemzeti múzeum 2012-ben bezárt, állományának egy részét más helyre költöztették az iszlamisták elől. A szélsőségesek - különösen az ISIS és hasonló kisebb tömörülések - könyörtelen rombolást végeztek számos, az egyetemes kultúrtörténet szempontjából is fontos helyeken, például a Damaszkusztól bő 200 kilométerre lévő Palmürában.

Teltházzal a háború idején is

A polgárháború és az Iszlám Állam térnyerése előtti időszakban Szíria különösen kedvelt turisztikai célpontnak számított. 2010-ben a konfliktus kirobbanása előtt, minden évben 8,5 millió turista járt a közel-keleti országban. Összehasonlításképpen: a szintén egyre több utazót vonzó Izaelben 2017-ben 3,6 millióan fordultak meg.

A szíriai turizmus teljesítménye a háborús évek előtt elérte az évi 8,4 milliárd dollárt, az ország bevételeinek 14 százalékát adta, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatta.

2015-re a látogatók száma a 2010-es szint 2 százalékára esett vissza. Nemcsak önmagában a háború ténye vetette vissza a beutazások számát, hanem az is, hogy számos értékes turisztikai célpont komoly károkat szenvedett, főleg a már említett Palmüra és Aleppó városában.

A harcokban összesen több mint 300, az utazók által kedvelt helyszínen regisztráltak háborús károkat.

"Nemcsak a kevés turista a baj, hanem az is, hogy sok műemlék rendbehozatalra szorul. A háború előtt naponta 300 ember fordult meg itt, muszlim, keresztény, zsidó egyaránt. Most legfeljebb 15-en jönnek naponta" - mondta el egy Damaszkusz közeli, 16. századi mecset kezelője.

A 2014-es felvételen szírai polgárok sétálnak Palmürában Forrás: AFP/Joseph Eid

A külföldi - nyugati vagy nem környező országokból érkező - turisták eltűntek, a fővároson kívül csak szíriai, iraki, iráni és libanoni utazók fordultak meg, ők is kis számban. Ők elsősorban siíta zarándokok voltak, és az iszlám kegyhelyeit próbálták meg felkeresni.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az ötcsillagos damaszkuszi hotelek még a legkiélezettebb időszakokban is teltházzal működtek. A Four Seasons például 100 százalékos kihasználtságról jelentett. Igaz, a drága hotelekben ilyenkor ENSZ-munkatársak és diplomaták szálltak meg, nem a pénzüket ott elköltő turisták.

Belépés: autóval és készpénzzel

A hírek szerint a környező országok mellett már regisztráltak orosz turistákat is. De a hatóságok azt szeretnék elérni, hogy a fegyverek elnémulásával Damaszkusz környékén, az Öböl-menti országokból, Európából, Ázsiából is érkezzenek oda utazók. De remélik, hogy olyan "semleges" vagy "baráti" országokban is érdekesnek találhatják hamarosan Szíriát a turistáskodásra, mint Dél-Afrika, India, Kína vagy Brazília.

A turisztikai minisztérium adatai szerint, 2015-2016-ban 500 ezer turista fordult meg az országban, még a háború ellenére is (más források szerint ennél jóval kevesebb).

Idénre 1 millió látogatót várnak.

Damaszkusz kisebb hotelei már kezdenek felkészülni a vendégek fogadására. Egyesek ugyanakkor megjegyzik: a vendégeket valószínűleg annak ellenére könnyebb lesz odacsábítani, mint ott-tartani, hogy a főváros nemzetközi repülőterére sok polgári légitársaság nem hajlandó leszállni. Az országban ugyanis nemcsak a műemlékek szenvedtek el károkat, rabolták el az értékes műkincseket az iszlamisták, hanem komoly infrastrukturális leépülés is történt.

Palmüra ősi színháza Forrás: AFP/Joseph Eid

Az egyik sarkallatos kérdés az áramszolgáltatásé, ez ugyanis jelenleg nem működik megbízhatóan a fővárosban sem. A másik a pénzügyi és banki szolgáltatások kérdése.

A szankciók miatt ugyanis a legtöbb bankkártya nem használható Szíriában, tehát készpénzzel kell mindent megvenni.

Így annak a turistának, aki a közeljövőben Damaszkuszba vagy környékére utazna, nem marad más hátra, mint Libanonból autóval elindulni, rengeteg készpénzzel a csomagjában.