Félmilliárd eurós büntetést kapott a Mastercard

Mastercard, bankkártya
MasterCard is said to have overcharged banks for transaction costs between 1992 and 2007. Some 46 million consumers suffered extra costs due to the banks putting the charges through to customers. A claim has been filed in the UK against the credit card company. Bydgoszcz, Poland, on September 9 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Mastercard azért kapott büntetést az Európai Uniótól, mert korlátozta a bankok közötti versenyt. Az Európai Bizottság szerint a Mastercard tevékenysége ártott a vásárlóknak és a kereskedőknek is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerint a Mastercard megakadályozta a kereskedőket abban, hogy bankjuknál kedvezőbb pénzügyi feltételekben állapodjanak meg. A Bizottság közölte azt is, hogy a Mastercard 2015 előtt arra kényszerítette a kereskedőket, hogy egy adott országban előre meghatározott díjakat fizessenek, még akkor is, ha annál olcsóbb feltételeket is lehetett volna találni.

Margrethe Vestager, Európai Versenyjogi biztos elmondta, hogy a Mastercard mesterségesen emelte a kártyás fizetés költségeit, ezzel pedig a vásárlóknak és a kereskedőknek is ártottak.

Amikor egy vásárló az üzletben bankkártyával fizet, akkor az üzletért felelős bank díjat fizet a kártyatulajdonos bankjának. A kereskedő bankja ezután az üzletre hárítja a költségeket, így végső soron nőnek az árak a vevő számára is.

illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ezt nevezzük interchange díjnak, 2015 előtt pedig Európa-szerte nagy különbségek voltak ennek a díjnak a mértékében,

a Mastercard akkori szabályai viszont kimondták, hogy a kártyás fizetéseket elfogadó bankok a saját országukban megállapított díjakat alkalmazzák. Ez magasabb árakhoz vezetett, mind a kereskedők mind pedig a vevők részéről, emellett pedig korlátozta az országok közötti versenyt és mesterségesen szegmentálta a piacot.