A kormány segíti a betegeket és a rászorulókat

Számos betegség esetén igényelhető az adókedvezmény, ami évente 82.000 Ft-ot jelent a betegeknek
Vágólapra másolva!
Újabb betegségekkel bővült az a kormányrendelet, amely alapján adókedvezmény igényelhető - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szerdán az adóügyekért felelős államtitkárral közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Horváth Ildikó közölte:

2019-től adókedvezményt igényelhetnek az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők.

Kijelentette, hogy a kormány segíti a betegeket és a rászorulókat.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára elmondta, az

adókedvezmény a jelenlegi minimálbér 5 százaléka, tehát havi 7450 forint, ami éves szinten 90 ezer forintot jelent.

Az adókedvezmény a személyi jövedelemadóból érvényesíthető szakorvosi, szakambulanciai vagy ezek alapján háziorvosi igazolással.

Számos betegség esetén igényelhető az adókedvezmény, ami évente 90.000 Ft-ot jelent a betegeknek Forrás: Origo

Az adókedvezményt vagy havonta veszi igénybe az érintett azáltal, hogy ezen összeggel magasabb bért kap a munkáltatójától egy adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével, vagy az éves adóbevallásnál egy összegben visszaigényli.

Aki havonta szeretné igénybe venni a kedvezményt, annak január 31-éig le kell adnia a nyilatkozatát munkahelyén.

A PM államtitkára jelezte, hogy a kedvezmény nem megosztható, de visszamenőleg is igénybe vehető, tehát akinek a betegségét két-három évvel korábban diagnosztizálták, azok is érvényesíthetik visszamenőlegesen a kedvezményt. Ebben az esetben az akkori minimálbér után jár az öt százalék - tette hozzá.

Az adókedvezmény 2010 óta nő, hiszen évről évre emelkedik a minimálbér összege - tette hozzá.
Izer Norbert elmondta azt is, hogy 2017-ben 217 ezren éltek a különböző betegségek után járó adókedvezmény lehetőségével, ami 15,7 milliárd forintot jelent költségvetési szinten.

A 217 ezer igénylő harmada adóelőlegként igényelte a kedvezményt, kétharmaduk pedig az éves adóbevallásában érvényesítette.

Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár Fotó: Hirling Bálint - Origo

A teljes érintetti körről nincs információja, de valószínűleg jóval többen élhetnének az adókedvezmény lehetőségével, mint amennyien jelenleg igénylik - mondta.

Horváth Ildikó ehhez hozzátette: szeretnék, ha mind az érintettekhez, mind a kezelőorvosokhoz eljutna az adókedvezmény igénylésének lehetősége, és erre utóbbiak felhívnák pácienseik figyelmét.
A kormányrendelet 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adókedvezmény. Ilyen például

a hallás, a látás fogyatékossága, a mentális viselkedészavarok különböző fajtái, a mozgásszervi fogyatékosság több fajtája, a különböző immunbetegségek, az emésztőrendszer megbetegedései, valamint az anyagcsere-betegségek, így például az 1-es és 2-es cukorbetegség.