Ez a nemesfém még az aranynál is fényesebben csillog

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A nyersanyagpiacokat komoly esések jellemezték tavaly. Voltak persze kivételek, például a gépjárművek katalizátorában használt palládium, amelynek árfolyama immár három éve jelentős mértékben emelkedik. A folyamatos drágulásnak köszönhetően e nemesfém ára mára az aranyét is meghaladta.
Vágólapra másolva!

Tizenhat év után először fordult elő, hogy a palládium árfolyama magasabb lett, mint az aranyé. Míg utóbbi unciájáért (28 gramm) jelenleg körülbelül 1284 dollárt adnak, ugyanennyi mennyiségű palládiumért 1437-et.

Ez már az elmúlt hetekre visszatekintve is jelentős emelkedést takar, hiszen

tavaly december végén 1282 dollár volt ennek a nemesfémnek az ára. Augusztus óta pedig 60 százalékos volt a felértékelődés.

Ha hosszabb időtávra tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan feljebb kúszott a palládium ára, csak két olyan esztendő volt, amikor csökkent az értéke. A Visualcapitalist táblázatából kiderül, hogy az elmúlt három évben különösen kimagasló teljesítményt nyújtott, hiszen 2016-ban nem kevesebb, mint 21, 2017-ben 56, tavaly pedig csaknem 19 százalékkal értékelődött fel.

Tőzsdei szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek egy korrekció veszélyére, hiszen az elmúlt évek tetemes áremelkedését felválthatja egy lefelé irányuló trend.

A dízelbotrányok és a gazdasági bizonytalanságok miatt az idén várhatóan az USA-ban, Kínában és Európában egyaránt csökkennek majd az autóeladások, illetve valószínűleg az elektromos autók térhódítása sem kedvez a palládium iránti keresletnek.

Forrás: AFP/Sputnik/Pavel Lisitsyn

Másrészt viszont a hidrogén üzemanyagcellák kulcsfontosságú alkotóelemeként a jövőben egyre nagyobb jelentőségre tehet szert ez a nemesfém. Ráadásul egyes elemzők a következő évekre palládium-hiánnyal számolnak, amit tovább ronthat az ukrajnai helyzet miatti embargó Oroszország ellen.

Ahogy az elmúlt időszakban bekövetkezett áremelkedés is jelzi, a befektetői és spekulációs kereslet igen erős a palládium iránt, már tőzsdei palládium-alap (ETF) is létezik.

Ezt a nemesfémet a kisbefektetők főleg lapkák és rudak formájában vásárolhatják meg, az érmék ritkák, főleg orosz (szovjet), kanadai és ausztrál kiadásokkal találkozhatunk.

Forrás: Shutterstock

Az orosz kormány devizaszerzés céljából időnként a piacra juttat kisebb mennyiségeket a szocialista érában felhalmozott stratégiai készleteiből, amelynek mennyiségét – az éves bányászott mennyiséggel együtt – államtitokként kezelik.

A palládium egyébként rendkívül ritka, általában a Dél-Afrikában bányászott platina és az Oroszországban feltárt nikkel melléktermékeként hozzák felszínre.

Mégpedig igen nehéz körülmények között: a dél-afrikai bányák veszélyes munkaviszonyai miatt az elmúlt években ismétlődő sztrájkok szakították meg a termelést. Egyre nagyobb része származik újrahasznosításból: a katalizátorokból visszanyerik a palládiumot, beolvasztják, majd finomítják az újabb használatra.

Forrás: 123rf.com

Évente 220 tonna körüli mennyiséget bányásznak belőle, a kereslet viszont évi 300 tonna, a különbözetet az újrahasznosítás fedezi.

Az éves igény felét gépjármű katalizátorok gyártásához használják fel, ezen kívül fontos szerepe van a fogászatban, ékszerek és orvosi eszközök előállításában.

A jövőben egyre nagyobb jelentőségre tehet szert, mint a hidrogén üzemanyagcellák kulcsfontosságú alkotóeleme. A hidrogént nagyon könnyen elnyeli, abszorbeálja, e tulajdonságának köszönhetően fémszivacsnak is nevezik. A palládium egyébként a platina-csoport átmeneti fémei közé tartozik. 1802-ben fedezte fel W.H. Wollaston brit vegyész, és az akkor frissen felfedezett Pallas aszteroidáról kapta a nevét.