Novemberben is nőttek a hazai bérek, Miskolcra újabb óriásberuházás érkezett

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
A héten felpörögtek az események a Renault-nál, miután a botrányba keveredett vezérigazgató végül lemondott, utódját máris kinevezték. Magyarországra újabb óriásberuházás érkezett, ezúttal Miskolcra, a Mastercard pedig gigabírságot kapott. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Tizedével nőttek a bérek novemberben

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint 10,4 százalékkal nőttek a bruttó bérek novemberben a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelések hatására.

illusztráció Fotó: Origo

A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt, míg a nettó átlagkereset 244 700 forinton állt, figyelembe véve a családi adókedvezményeket. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 366 700 forint volt 2018 novemberében.

Kínában meztelen fotókért adnak hitelt

A magánszemélyek közötti hitelezés népszerű Kínában, az Ant Financial adatai szerint 170 millió olyan felhasználójuk van, aki 1990 után született, közülük 45 milliónak van ilyen mikrohitele. A bank fedezetként jelzálogot jegyeztet be, vagy a kezes számláját is megterhelheti, ha nem törleszti időben a hiteleit.

Kínában meztelen fotókra mint fedezetre adnak hitelt, főleg fiatal lányoknak Forrás: YouTube/TomoNews US

A magánszemélyek egy része is szeretne olyan biztosítékot, amitől időben és rendesen visszakapják a pénzüket. Emiatt Kínában elterjedt, hogy meztelen fotókat kérnek fedezetként, amit nyilvánosságra hoznak, ha az ügyfél nem fizeti pontosan a törlesztőrészletet, sőt el is küldik a családjának és az ismerőseinek

Újabb nagyberuházás, ezúttal Miskolcon

Az innovatív technológiájáról ismert GS-Yuasa tavaly év elején jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintból Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát. Most felavatta 8600 négyzetméteres új csarnokát.

illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A japán vállalat újonnan átadott, és tovább bővíthető miskolci gyára az első üzeme Japánon kívül. Az új üzemcsarnok most még üres, de a termelés a tervek szerint idén novemberében elkezdődik, kezdetben 51 embernek adva munkát.

Nagy változások a Renault élén

A Japánban pénzügyi visszaélések vádjával letartóztatott Carlos Ghosn lemondott a Renault elnök-vezérigazgatói posztjáról.

illusztráció Forrás: AFP/Eric Piermont

A Renault igazgatótanácsa ugyanakkor csütörtöki rendkívüli ülésén máris kinevezte a francia autógyártó új vezetőit: a várakozásokkal összhangban Jean-Dominique Senard, a Michelin cég irányítója került az elnöki pozícióba, a vezérigazgatói posztot pedig Thierry Bolloré tölti majd be.

Így lett az életre szóló élményből rémálom a Bahamákon

Bemutattuk a Fyre Festival történetét, amely egy luxus zenei fesztiválnak indult, azonban hatalmas átverés lett belőle. Pablo Escobar egykori magánszigetén szervezték, a legnépszerűbb modellek reklámozták és a szervezők igazán menő előadókat ígértek.

A zenei fesztivált reklámozó modellek Forrás: Fyre Festival

A fesztiválozókat ezzel szembe káosz fogadta egy teljesen másik szigeten. Az Origónak az esemény egyik részvevője is beszámolt élményeiről. Amennyiben a teljes történetre kíváncsi, ITT elolvashatja.

Félmilliárd eurós büntetést kapott a Mastercard

Az Európai Bizottság döntése szerint a Mastercard megakadályozta a kereskedőket abban, hogy bankjuknál kedvezőbb pénzügyi feltételekben állapodjanak meg.

illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Bizottság közölte azt is, hogy a Mastercard 2015 előtt arra kényszerítette a kereskedőket, hogy egy adott országban előre meghatározott díjakat fizessenek, még akkor is, ha annál olcsóbb feltételeket is lehetett volna találni.

A kormány támogatja a bérek további növekedését

A kormány arra törekszik, hogy a 71 hónapja tartó béremelkedés idén is folytatódjon – jelentette ki Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a tavaly január és november közötti kereseti adatokra reagálva.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A bérek folyamatos emelkedését többek között a kormány kezdeményezésére létrejött bérmegállapodással, az életpályamodellek bevezetésével és az adócsökkentésekkel magyarázta. A kedvező folyamatok hatására – mint fogalmazott – a munkavállalók egy havi fizetéssel többet vihettek haza 2018-ban.

Idén megduplázódhat a személyi adókedvezményt igénybe vevők száma

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a héten közölte hogy megduplázódhat idén a személyi adókedvezményt igénybe vevők száma, mivel a január 1-től hatályos jogszabályváltozással kibővült azon betegségcsoportok köre, amelyekre a kedvezmény érvényesíthető.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A miniszter kiemelte, hogy hogy az idén évi 89 400 forintos adókedvezményt orvosi igazolással akár 5 évre visszamenőleg igényelhetik az érintettek, ha a betegségük korábban is fennállt. Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is.

Bajban a kínai Xiaomi

A kínai Xiaominak néhány éve még fényes jövőt jósoltak, a szakértők pedig a kínai Apple-nek nevezték. Azóta viszont az okostelefon-gyártó megindult a lejtőn és már 40 százalékot veszített értékéből.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Stringer

A vállalat tavaly júliusban lépett tőzsdére és akkor még 54 milliárd dollárra becsülték az okostelefon-gyártó értékét. Azóta viszont a Xiaomi részvényeinek árfolyama rekord alacsony szinten van, és már 25 százalékot esett csak az idén.

Tovább drágulnak az építőanyagok

Erős évet zárt az építőanyag-ipar tavaly, gyártóinak forgalma az előző évit is meghaladva, jellemzően 20 százalékkal nőtt.

illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Az építőanyag-gyártók 2-10 százalékkal emelték az áraikat a költségeik növekedése, mindenekelőtt a 10-20 százalékos béremelési kényszer miatt. Hasonló mértékű drágulásra kell számítani az idén is, hiszen a további béremelések mellett várható az energia- és a nyersanyagárak, valamint a fuvardíjak két számjegyű növekedése is.

Erre költenek a szupergazdagok

A Wealth-X új jelentéséből kitűnik, hogy mire és mennyit költenek a gazdagok, akiknek kollektív vagyona tavaly 2 százalékkal növekedett: mintegy 23 millió szupergazdag él világszerte, 40 százalékuk az Egyesült Államokban.

Bill Gates, a Microsoft alapítója Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Kiderült, hogy gazdagok 36 százaléka, és a szupergazdagok 57 százaléka költi pénzét jótékonyságra: a legtöbb magas bevétellel rendelkező számára elsődleges prioritást élvez az adakozás.

Szerdán drágult a gázolaj

A Mol szerdán bruttó 2 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a 95-ös benzin ára nem változott. Az emeléssel a gázolaj literenként 384 forintra drágult.

Budapest, 2017. március 23. Üzemanyagárakat jelző totemoszlop a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János Forrás: MTI/Marjai János

A gázolaj ára legutóbb múlt pénteken emelkedett, 3 forinttal 382 forintra. A benzin ára múlt szerdán változott utoljára: 4 forinttal 345 forintra emelkedett.