Ennyibe kerülne a világnak egy globális kibertámadás

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
Pixelated unrecognizable hooded cyber criminal.
Vágólapra másolva!
Ijesztő következtetésre jutott egy elemzés, amely egy globális, összehangolt kibertámadás lehetséges anyagi kárértékeit vizsgálja - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A londoni Lloyd's és az Aon jelentésükben elsősorban azt vizsgálták, a globális károkon felül, mennyibe kerülne a biztosítási szektornak egy váratlan, az informatikai hálózatokon végigsöprő digitális támadás. Például az, ha rászabadítanának a világra egy vírusos e-mailt, ami képes lenne gyorsan elterjedni önmaga továbbküldésével.

A biztosítótársaságok modellezése szerint egy koordinált támadással legalább 85 milliárd, de akár 193 milliárd dolláros kárt is elszenvedhet a globális gazdaság.

Utóbbi összeg mintegy 54 ezer milliárd forintnak felel meg.

Az elemzés szerint e forgatókönyveknél a biztosítóknak legalább 10 milliárd, de akár 27 milliárd dollárnyi összeget is kellene fizetniük globálisan ügyfeleiknek. A számítás azon alapul, hogy ilyen típusú biztosítási eseményeknél az irányelvek szerint 500 ezer dollártól legfeljebb 200 millió dollárig terjedhet a kártérítés mértéke.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A nagyarányú különbséget a gazdasági és a biztosítók elszenvedte károk között az magyarázza - állítják az elemzők -, hogy ilyen károkra még mindig jellemzően alulbiztosítottak a cégek és a közszféra is. Szerintük egy globális támadás során az ingatlanszektor, az egészségügy, a gyártás és a pénzügyi szektor szenvedné el legnagyobb károkat.

Különösen az Egyesült Államok és Európa szolgáltatási szektorát érheti nagy kár ilyen eseménynél.

Mindkét térségben, illetve országban fejlettek a különböző szolgáltatások, ebből adódóan azonban a direkt veszteség is nagyobb lenne ezekben a régiókban.

Azt, hogy a kibertámadásokat mennyire komolyan kell venni, a 2017-es tapasztalatok mutatják. Akkor egy Ukrajnából elszabadult kártevő gépek százezreit fertőzte meg. Mumbai kikötőjében éppúgy gondokat okozott, mint Los Angelesben, és megzavarta a szokott termelést egy ausztráliai csokoládégyárban is.