Műanyaghajóval küzdenek az óceánok teleszemetelése ellen

Horizontal AFRICA BOAT ENVIRONMENT RECYCLING RECYCLING OF PLASTIC RECYCLING OF RUBBISH POLLUTION AND ENVIRONMENT ANTI-POLLUTION MEASURES PLASTIC NATURE CONSERVATION
The dhow made by recycled plastic floats during its official voyage launch at Lamu Island, northern coast of Kenya, on January 23, 2019. - Flipflopi, the world’s first 100% recycled plastic dhow, embarks on its 500 km maiden voyage from Lamu on January 23, 2019, Kenya to Tanzania's Zanzibar, visiting schools, communities and government officials, sharing solutions and changing mindsets along the way. Supported by UN Environment’s CleanSeas Program, the expedition will raise awareness for the more than 12m tonnes of plastic being in dumped in the ocean every year. (Photo by ANDREW KASUKU / AFP)
Vágólapra másolva!
Útnak indult a Flipflopi névre keresztelt hajó Kenya partjainál, hogy felhívja a figyelmet a környezet, különösen az óceánok védelmének fontosságára - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

Szinte kizárólag műanyaghulladék (főként PET-palackok) felhasználásával, kilenc évvel ezelőtt épült meg az a "dhow", amely most valahol Kenya partjainál hajózik.

A Flipflopi a világ első, teljes egészében műanyag újrahasznosításával készült hajója Forrás: AFP/Andrew Kasuku

Ez a kis tengeri vitorlástípus számos helyen elterjedt Afrika partjainál és az arab világban. Kenyában úgy vélik, ikonikus jelentőségű, hiszen az akkor ott élők már 2000 évvel ezelőtt ezzel hajóztak az Indiai-óceánon.

A műanyagból épült változata most mintegy 500 kilométeres tengeri útra indult, és a tervek szerint, február elején éri el Zanzibár szigetét.

Mint a kezdeményezés alapítói elmondták, az utazás célja kettős. Egyrészt általában is szeretnék felhívni a figyelmet a környezet védelmének ügyére, másrészt a Flipflopival azt szeretnék demonstrálni, hogy viszonylag egyszerű módon is megoldható a tengereket szennyező műanyaghulladék hasznosítása.

A hajó ugyanis mintegy 10 tonna műanyag feldolgozásával készült, csak az árbóca van fából.

Mintegy 500 kilométeres úttal hívják fel a figyelmet az óceánok szennyezése jelentette problémára Forrás: AFP/Andrew Kasuku

Az alapanyagot a tengervízből és a strandokról gyűjtötték össze az építők, a kivitelezés pedig a hajótípusra jellemző hagyományos építési megoldásokra épült.

S honnan a hajó elnevezése?

A jármű egyik különlegességét az adja, hogy a hajóstest változatos színeit mintegy 30 ezer strandpapucs felhasználásával érték el. Az ott "tong"-nak, nálunk "flip-flop"-nak hívott lábravalókat szintén a partokról gyűjtögették össze, ezek borítják a hajót, színkavalkádot kölcsönözve annak.

Az ötletgazdák elmondták: a kenyai halászatot is érzékenyen érinti a vizek szennyezése, kontinens-szerte pedig tízmilliókra tehető azok száma, akiknek megélhetése függ a tengerek élővilágától. Hajójukkal és útjukkal ennek fontosságát szeretnék "pozitív üzenetként" kommunikálni.