Fából vagy bambuszból készült fogkefét használjon, ne műanyagot

Csomagolásmentes nap, csomagolás, műanyag, környezetvédelem
Vágólapra másolva!
A SodaStream tavaly kampányt hirdetett az egyszer használatos műanyagok mellőzése érdekében, a cég ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a globális műanyagszennyezés már komolyan fenyegeti a tengerek élővilágát.
Vágólapra másolva!

Ha ilyen ütemben folytatódik a műanyagszennyezés, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. A probléma súlyosságát jól tükrözi, hogy a Csendes-óceánban jelenleg 1,6 millió négyzetkilométer kiterjedésű – Törökországnál kétszer nagyobb –, főként műanyagokból álló szemétsziget úszik, amelynek eltakarítása egyelőre akadályokba ütközik.

Bár az egyszer használatos műanyagok lebomlása nagyon sok időt, több száz évet vehet igénybe, a fő problémát az okozza, hogy bomlás közben apró, miniatűr darabokra esnek szét.

Illusztráció Forrás: SodaStream

– hívta fel a figyelmet a cég termékmenedzsere, Széll-Szőke Krisztina.

A mikroműanyag-szennyezés nemcsak a tengeri élővilágot veszélyezteti.

Hazánkban a legfrissebb mérések szerint a Dunában akár 50 műanyagrészecske is előfordulhat egy köbméter vízben.

Nem szabad tehát késlekedni, mivel Magyarországon a megtermelt évi 300 tonnányi műanyaghulladéknak csak a 40 százalékát hasznosítják újra. A többi a hulladéklerakó helyeken, vagy a természetben végzi.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az egyszer használatos műanyagokat otthon is csökkenthetjük, ezáltal nem csak pénztárcánkat, hanem a környezetet is kímélhetjük.

  • Minden bevásárláshoz vigyünk magunkkal textil szatyrot, vagy vászontáskát, így elkerülhető a műanyag-szatyrok otthoni felhalmozódása, majd azok későbbi kidobása.
  • A zöldségesnél, vagy a pékségben rendelkezésre álló műanyag zacskók helyett használjunk kisméretű, textil zsákokat.
  • Ne használjunk egyszer használatos műanyag szívószálakat és evőeszközöket! Ha mégis szükség lenne rájuk, akkor inkább komposztálható papír szívószálakat, poharakat és evőeszközöket vegyünk igénybe.
  • Az ételek tárolására a műanyag-dobozok helyett lehetőség szerint használjunk inkább befőttes üvegeket, csatos üvegeket. Ezek könnyen tisztíthatók, ráadásul légmentesen zárhatók is.
  • A műanyag fogkefe helyettesítésre megfelelő megoldás lehet a fából vagy bambuszból készült változat alkalmazása, ami teljes mértékben komposztálható, sörtéje pedig száz százalékig természetes alapanyagokból készül.
  • Az ásványvizes palackok helyett használjunk szódavíz-készítő gépet.