Katasztrófát zúdíthat Chicagóra a szibériainál is gyilkosabb hideg

chicago
Chicago, 2019. január 30. Chicago belvárosa napfelkeltekor 2019. január 30-án
Vágólapra másolva!
Különösen kegyetlen tél tombol az USA közép-keleti részén, Illinois államban. A sarkvidéki időjárás főként, de nem kizárólag, Chicago városát sújtja, ahol ritkán látható mélységbe süllyedt a hőmérő higanyszála. A szélsőséges állapotok alaposan próbára teszik a várost, az ott élőket és a hideg jelentette veszély ellen küzdőket egyaránt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok északi és középnyugati államaiba sarkvidéki hideghullám tört be, a levegő hőmérséklete helyenként a mínusz 40 Celsius-fokig süllyedt. Illinois mellett Michigan kormányzója és Wisconsin kormányzója is rendkívüli állapotot hirdetett. Wisconsinban keddtől zárva tartanak az állami iskolák, és a kormányzó mozgósította a Nemzeti Gárdát.

Georgia államban is egyre hidegebb van, havazik, Brian Kemp kormányzó 35 megyében bezáratta a kormányzati hivatalokat és az iskolákat, és Atlantában már megnyitották a melegedőközpontokat. Az atlantaiak különösen aggódnak az időjárás miatt, mert a hét végén a város ad otthont az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjének, a Super Bowlnak.

Chicago, 2019. január 30. A rendkívüli hidegben járókelők Chicagóban 2019. január 29-én Forrás: MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

Nagy próba elé néz a Szelek városa

Chicago városában napközben sem emelkedik a hőmérséklet mínusz 10 fok fölé néhány napja, de szerdán már mínusz 20 fok alatti értékeket is mértek.

Ez már közel jár az abszolút hidegrekordhoz, amit 1985. január 20-án jegyeztek fel, amikor is mínusz 27 Celsius-fok volt a Szelek városában.

A hideget egyébként valóban súlyosbítja a fagyos szél, amely tovább rontja a hőérzetet. A meterológiai előrejelzések pedig arra figyelmeztetnek, éjszaka, különösen Illionis állam északi és Indiana állam észak-nyugati részén, valóban lesüllyedhet a hőmérséklet mínusz 30 fokra.

- mondta Kevin Donofrio, a Nemzeti Meterológiai Szolgálat munkatársa a Chicago Tribune-nak.

Az előrejelzések szerint, a január 30-án minél korábbinál mélyebbre süllyedő hőmérséklet alaposan próbára teszi a várost, ahol hidegebb van most, mint a Föld számos másik, közismerten rideg pontján, mint például Szibériában, az Antarktiszon vagy éppen a Mount Everesten.

Ilyen körülmények között akár már néhány perces tartózkodás a levegőn is fagyási sérüléshez vezethet. A helyi lapok, hírportálok ezért számos figyelemfelhívó közleményt adtak ki a héten arról - a hatóságokkal és a hivatalos szervekkel együttműködve -, hogyan viselkedjenek az emberek az extrém viszonyok között.

A chicagói Michigan Avenue, a zajló Chicago folyó partján Forrás: MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

Rendkívüli szünetek, kettőzött erőfeszítések

Chicagóban szerdán és csütörtökön rendkívüli iskolaszüntetet rendeltek el, és számos közintézmény is zárva marad. Töröltek továbbá valamennyi olyan programot, mely a diákok iskolán kívüli, szabadtéri elfoglaltságát jelentette volna a napokban. A városvezetés és a hatóságok szerint, a rendkívüli szünet az időjárás függvényében meg is hosszabbítható.

A különösen hideg idő nagy terhet ró a fedél nélkül élőkre és a rájuk odafigyelő, a szociális ellátórendszerben dolgozó munkatársakra.

- mondta Lisa Morrison Butler, az önkormányzat családtámogató és szociális segítségnyújtással foglalkozó hivatalának előadója. A hivatal munkatársa közölte, két további, 24 órán át nyitvatartó melegedőt nyitottak meg a város két pontján. A működő segítő központok rendelkezésre állási idejét meghosszabbították, emellett plusz 500 ágyat szállítottak ki a melegedőkbe és menedékpontokra, valamint 5 melegedő busz járja a várost folyamatosan azok számára, akik nem tudnak hova behúzódni a kegyetlen időjárás elől.

- mondta a város védelmi intézkedéseit ismertetve Rahm Emanuel polgármester. A városvezető felidézte azt az esetet, amikor vasárnap lakossági bejelentésnek volt köszönhető, hogy a tűzoltók meg tudták menteni egy férfi és kutyája életét, akik a Michigan-tó fagyos vízébe estek a városi parkban.

A hivatalnokok felhívták a figyelmet arra is, hogy külön dedikált telefonszámon azonnali információ kérhető a tartózkodási helyhez legközelebbi melegedőről.

O'Hare nemzetközi reptér, Chicago: a járatok késnek, vagy el sem indulnak Forrás: EQRoy/Shutterstock

Nagy lesz a számla

Különöen a közműszolgáltatóknak akad sok dolga ezekben a napokban, akik a megszokott bejelentések többszörösét regisztráljak. Elsősorban a fűtésrendszerrel kapcsolatban jeleznek problémát a házak, így az ellenőröknek és szerelőknek sok dolga akad. De hírek érkeznek társasházak víz- és gászolgáltató rendszereinek elfagyásáról is.

Az extrém hideg pedig a friss hírek szerint,

több mint 16 ezer fogyasztót vágott el az elektromos áramtól Cook megyében, a hálózat sérülése következtében.

A szolgáltatónál elmondták: a technikusok elkezdték a hiba megoldását, de nem tudják megmondani, a rendkívüli hidegben dolgozó munkatársaik mikorra végeznek azzal.

Az extrém időjárás egyik legnagyobb vesztese a tömegközlekedés. Több mint 1400 légijáratot töröltek Chicago repterén az elmúlt napokban, és a hideg miatt bizonytalanná vált a vonatközlekedés is.

A gazdasági hatásokról egyelőre még nem állnak rendelkezésre adatok, az viszont biztos, hogy első körben a taxisok és az éttermek, valamint a vendéglátóhelyek szenvedik meg azt, hogy a város félig-meddig lebénult a hidegtől.

Chicago, 2019. január 30. Chicago belvárosa napfelkeltekor 2019. január 30-án Forrás: MTI/AP/Teresa Crawford

Az USA National Centers for Environmental Information nevű hivatala nyilvántartást vezet az utóbbi évek természeti katasztrófáiról, azok kárértékeiről. 2017-ben például az ország délkeleti régióját sújtó fagyok nagyjából 1 milliárd dollárnyi kár okoztak. Ám volt, hogy ennél sokkal többe is került a téli hideg egy adott államnak.

1990-ben Kaliforniában 6,7 milliárd dolláros, főként mezőgazdasági kárt okozott az alig egy hétig tartó fagyhullám.

A mezőgazdasági károk mellett, a téli viharok közvetett károkat is okoznak.

Az Oxford Egyetem egyik kutatójának számítása szerint, a 2017 elején

a keleti partot sújtó ítéletidő 0,2 százalékkal vetette vissza az USA akkori első negyedéves GDP-jét.

Az egy évvel korábbi, „Jónás” névre keresztelt téli vihar 48 halálos áldozatot követelt és mintegy 1 milliárd dolláros kárt okozott az északkeleti partokon.

A most az extrém hidegtől sújtottak az előrejelzések szerint néhány napon belül fellélegezhetnek, mert a meterológusok szerint a hőmérséklet fagypont fölé emelkedése várható.

Az Egyesült Államokat 2018-ban is sok katasztrófa sújtotta, noha már 2017 is rekordszámú természeti csapást hozott. Akkor 16 ilyen esemény összesen 306 milliárd dollárral rövidítette meg az országot.