Temérdek pénz felett rendelkeznek a világ legidősebb szupergazdagjai

pénzszámolás
10612715 - hands counting dollar money on white background
Vágólapra másolva!
Ötszáz név szerepel a Bloomberg milliárdosokat bemutató listáján. Ezen viszonylag nagy arányban vannak éltesebb korú személyek, olyanok, akik maguk teremtették meg vagyonukat, és még nem adták át örököseiknek azt.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, a világ komoly családi vagyonainak kérdése nemcsak örökösödési, hanem gazdasági természetű problémákat is felvet. A leggazdagabb családok akkora pénzek és befektetések fölött diszponálnak, hogy makroszinten is hatása lehet annak, mi történik a vagyonnal például a családfő halála után, aki általában a vagyont megalapozta és birtokolja.

Illusztráció Forrás: 123RF

Az egyik lap kitér rá, hogy az 500 szupegazdag milliárdos listáján minden ötödik ember 80 éves vagy annál idősebb. Továbbá 21 olyan van azon, aki már a 90. életévét is betöltötte vagy annál is idősebb. Közülük nyolcan Ázsiában élnek.

Az előbbiek összesen 175 milliárd, míg a 90-es korosztályba tartozók összesen 125 milliárd dollár vagyonnal rendelkeznek.

Az igazán idősek olyanok, akik maguk teremtették meg a jómodot, amit halálukkor családukra hagynak az üzlettel együtt.

Például a néhány nappal ezelőtt, 98 éves korában meghalt Eka Tjipta Widjaja, aki már 15 évesen kókusz és pálmaolaj-kereskedelemmel foglalkozott, majd később felépítette Indonézia egyik legértékesebb, több milliárd dollárt érő cégbirodalmát. Vagy a nemrégiben elhunyt Henry Sy, aki cipőkereskedőből lett a leggazdagabb fülöp-szigeteki, és 94 évet élt.

Csak kettőjük együttes vagyona eléri a 16,5 milliárd amerikai dollárt, azaz a több mint 4600 milliárd forintot.

Kína akkor leggazdagabb nője, Jang Huijan, a Country Garden tulajdonosa, férjével a 2008-as esküvőjükön: az asszony apja 2005-ös halála után vette át a cégbirodalmat, 23 évesen Forrás: AFP/Imaginechina/Feng Lei Sh

A nagyon idősek mellett ugyanakkor egyes családoknál megjelennek a nagyon fiatalok is, közöttük nők. Például a 23 éves Michelle Li, aki Hongkong leggazdagabb emberének, a 90 éves Léj Ká-szing-nek unokája. 16 milliárdos vagyonával több befektetőholdingt és internetes vállalkozást birtokol.

A nők megjelenése a nagy családi vagyonok körül, különösen Ázsiában figyelemre méltó, ahol a pénzügyekről való rendelkezés a kulturális hagyomány szerint a férfiak dolga.

Ugyanez a jelenség Kínában is megfigyelhető. Itt most zajlik az első generációváltás, azaz a vagyon átörökítése annak megteremtői és utódaik között. Itt szintén több fiatal nő kapja meg az afelett való rendelkezés lehetőségét.