Távközlési óriáscégek és a szlovák kormányfő is kiállt a Huawei mellett

Huawei, logó
The Huawei logo is seen on the Globalworth business tower in Bucharest, Romania on July 26, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Több telekommunikációs nagyvállalat és a szlovák kormányfő is kiállt a kínai óriáscég, a Huawei mellett. Ahogy az Origo megírta, a cég ellen az amerikai igazságügyi minisztérium több jogcímen is vádat emelt. Ám az iparági szereplők egy része úgy véli, nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni a kínai céggel való további együttműködés kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai igazságügyi minisztérium banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és a hatóságok félrevezetése miatt két ügyben is vádemelést javasolt a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen – jelentette be a héten Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter.

Súlyos vádpontok, tagadó kínaiak

A tizenhárom rendbeli bűncselekmény miatti kérelem a Huawei Technologiesra és két leányvállalatára, valamint Meng Van-csoura vonatkozik. A vádpontok között banki és egyéb pénzügyi csalás, valamint az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvés szerepel. Az amerikaiak szerint a Huawei nem mondott igazat a két leányvállalatához, a Skycom Techhez és a Huawei Device Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatairól annak érdekében, hogy Iránban folytathasson üzleti tevékenységet.

Súlyos vádakat fogalmazott meg az amerikai igazságügyi minisztérium a kínai vállalattal szemben Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A másik ügyben kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádol ugyancsak a két Huawei-leányvállalatot az igazságügyi minisztérium. A kereset szerint a Huawei seattle-i leányvállalatai a T-Mobile német telekommunikációs cég amerikai leányvállalatától ellopta az okostelefonok tesztelésére kifejlesztett Tappy robottechnológiát.

A Huawei valótlannak nevezte az amerikai vádakat.

A kiadott közlemény szerint sem a vállalat, sem leánycége vagy fiókvállalata nem sértette meg a vádakban felsorolt egyik amerikai törvényt sem. Mint írták, nem tudnak arról, hogy a cég pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou elkövetett volna bármilyen törvénysértést, egyúttal bíznak abban, hogy az amerikai bíróságok végül ugyanerre következtetésre jutnak.

A Deutsche Telekom a versenyhátrány miatt aggódik

Lemaradna Európa a következő generációs mobil távközlési hálózatok telepítésében az Egyesült Államok és Kína mögött, ha a kormányok kizárnák a kínai Huawei Technologies Co. vállalatot a hálózati tenderekből – idézi a Bloomberg hírügynökség a Deutsche Telekom AG. (DT) német távközlési konszern egy belső, bizalmas munkaanyagát.

A legnagyobb európai távközlési szolgáltató vállalat, a DT, nevük elhallgatását kérő szakemberei szerint a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből

legalább két évvel késleltetné az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítését.


A Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből az Egyesült Államok kezdeményezésére került napirendre német és más európai kormányzati döntéshozók körében biztonsági aggodalmak miatt. Az illetékes amerikai hatóságok állítása szerint a kínai hírszerzés kémkedésre tudja felhasználni a Huawei hálózati berendezéseit.

A Deutsche Telekom már több ezer mobil hálózati adatátviteli tornyában alkalmazza a Huawei berendezéseit, melyek a gerincét alkotják felhőszolgáltatásainak is.

A DT belső, bizalmas munkadokumentuma megállapítja, hogy az 5G mobil hálózati rendszert eleve a 4G infrastruktúrára kell felépíteni, ami viszont jórészt Huawei-berendezésekből épült fel. Amennyiben tehát a Huaweit kizárnák a hálózatépítési tenderekből, az a meglévő berendezések eltávolításával sok milliárd eurós kárt okozna a vállalatnak.

A Deutsche Telekomnál úgy vélik, komoly hátrány érné az európai 5G hálózati fejlesztéseket a Huawei jelenléte nélkül Forrás: Deutsche Telekom AG/Deutsche Telekom AG/Thomas Ollendorf

Tényeken alapuló vitát akar a Vodafone vezére

Sokkal intelligensebb párbeszédre lenne szükség a mostaninál annak következményeit illetően, hogy milyen hatása lesz a Huawei elleni fellépésnek az európai 5G hálózatok fejlődésére, vélik a Vodafone-nál, írja egy telekommunikációs portál.

Ezért Nick Read, a cég elnök-vezérigazgatója „tényeken alapuló vitára” hívta a telekommunikációs iparág nemzetközi szereplőit.

A párbeszéd kezdeményezésével azt szeretnék felmérni, milyen hatásai várhatók annak, hogy a kínai technológiai céget az USA és annak egyes szövetséges államai, eltávolították a szektor és a fogyasztók számára nagyon fontos, 5G hálózati architektúrák fejlesztésének közeléből.

Bizonyíték nélkül nincs ok a kapkodásra

A szlovák miniszterelnök szerint amíg nincsenek bizonyítékok a Huawei ellen, addig nem kellene elhamarkodott lépéseket tenni.

Peter Pellegrini – akinek kijelentését a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség idézte – Pozsonyban a szlovák kormány ülése után beszélt erről, az Egyesült Államoknak a Huaweijel szemben megfogalmazott vádjaira reagálva.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök szerint bizonyítékok nélkül nem szabad dönteni a Huaweijel kapcsolatban Forrás: AFP/Diana Cernak

Peter Pellegrini elmondása szerint a szlovák biztonsági szolgálatok nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek bizonyítanák, hogy a Huawei biztonsági kockázatot jelent.

A szlovák kormányfő leszögezte: a politikusoknak és az állami vezetőknek nagyon óvatosnak kell lenniük, nehogy kereskedelmi érdekháborúba vonják be őket.

Pellegrini ezzel összefüggésben konkrétumokat nem említve azt mondta: látni kell, hogy a piac ezen részén több nagy „játékos” érdekelt, és némelyek kezdenek erőfölénybe kerülni. Éppen ezért – fűzte hozzá – alaposan mérlegelni kell, hogy mikor lehet valós biztonsági kockázatról beszélni, és mi az (az információ), ami kereskedelmi érdekháború kirobbantása iránti igyekezettől „bűzlik”.