Kevesebb mint felére csökkentek a lakossági közműtartozások

sárga csekk készpénz
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a "sárga csekk" - készpénzátutalási megbízás - illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentésnek köszönhetően kevesebb mint a felére csökkent a magyar lakosság közműtartozása az elmúlt hat évben.
Vágólapra másolva!

A kormány az energiaárak mérséklésében elért eredményeket a villamos energia és gáz piaci árának emelkedése ellenére is fenntartja az idén, és ezt a februárban kézbesítendő januári számlák is tartalmazni fogják – mondta sajtótájékoztatóján Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte:

a kormány biztosítja, hogy a háztartásoknak 2019-ben se kelljen többet fizetniük a gáz-, az áram- és a távhőszolgáltatásért.

Az államtitkár ismertette: 2012 óta a kormány intézkedései átlagosan 25 százalékkal szorították vissza a gáz, az áram és a távhő árát, a kormány a rezsipolitikájával mindenki számára érezhető módon segítette a számlák kifizetésének lehetőségét.

Illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

Kaderják Péter hangsúlyozta, az ország jobb teljesítményének köszönhetően a rezsicsökkentés eredményeit a piaci árak jelentős emelkedése ellenére is sikerült megőrizni.

A hat éve tartó rezsicsökkentésnek köszönhetően 1446,4 milliárd forint maradt a magyar családoknál, ennyit takarítottak meg rezsiköltségeikből.

Ez idő alatt 46 százalékra csökkent a magyar lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege, a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma pedig 57 százalékkal mérséklődött – mondta az államtitkár.

Maradnak az árak

Kaderják Péter emlékeztetett arra, hogy a 2018. decemberben kiadott ITM-miniszteri rendelet alapján idén januártól sem változnak a lakossági energiaárak az egyetemes szolgáltatás keretében.

Az államtitkár részletezte, hogy a villamos energia egyetemes szolgáltatás esetében a nettó végfogyasztói árat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által megállapított rendszerhasználati díjak és a miniszter által megállapított egyetemes szolgáltatási árak összege adja. Az energiahivatal az általa alkalmazott módszertan alapján a rendszerhasználati díjakat átlagosan 4,9 százalékkal emelte 2019. január 1-jétől, míg a miniszter azonos mértékű csökkentésről döntött lakossági körben.

Ennek következtében maradt változatlan a háztartások számára a villamos energia ára.

A földgáz végfogyasztói ára a teljes egyetemes szolgáltatói körben változatlan maradt ebben az évben – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az idén a hatósági energiaárak annak ellenére sem emelkedtek, hogy tavaly az infláció 2,8 százalék volt, ha a hatósági áremelés a tavalyi inflációt követte volna, akkor a lakosságnak mintegy 30 milliárd forinttal kellett volna többet fizetnie.

Készül az új energiastratégia

Az államtitkár szerint a rezsicsökkentés eredményének fenntartása szempontjából fontos sikert jelent, hogy az uniós belső piaci irányelv tárgyalásakor a magyar érdeknek megfelelő megállapodás született. A tagállamok a háztartási fogyasztóknál időbeli korlátozás nélkül fenntarthatják a jövőben a hatósági árszabályozást a villamos energia és a földgázszolgáltatás területén.

Kaderják Péter, az ITM államtitkára a rezsicsökkentés eredményeinek megtartásáról beszélt (a felvétel egy korábbi interjú alkalmával készült) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kaderják Péter szólt arról is, hogy

a kidolgozás alatt lévő új nemzeti energiastratégia a tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatást tűzi ki célul.

A rezsipolitika eredményének megőrzése mellett, a kormány meg kívánja teremteni a döntés szabadságát az alapellátásnál magasabb szintű elvárásokkal rendelkező háztartások számára, hogy a jövőben innovatív, de piaci alapon álló szolgáltatásokból is választhassanak. Emellett kiemelten a kormány támogatja a lakossági energiamegtakarási törekvéseket is, hogy a rezsicsökkentés eredményei hosszú távon is fenntartók legyenek – mondta az államtitkár.