Mától már az új ötszázas bankjeggyel fizetünk

az új 500 forintos bankjegy
Az új 500 forintos bankjegy
Vágólapra másolva!
A készpénzes fizetések során ma már találkozhatunk az új 500 forintos bankjeggyel, amely azon túl, hogy képi megjelenésében is változott, biztonsági elemeit tekintve is sokkal korszerűbb lett.
Vágólapra másolva!

A megújított 500 forintos bankjegycímletek 2019. február 1-től fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük néhány hónapon belül várható. A jelenleg forgalomban lévő – 2018 előtt kibocsátott – régi 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig fizethetünk, ezt követően az MNB bevonja azokat,

így 2019. november 1-től már csak az új 500 forintos bankjegyeket használhatjuk.

Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

Az új 500 forintos bankjegy Forrás: MNB

Az MNB felhívja minden olyan parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették meg – mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új 500 forintosok elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.