Remek formában van a magyar gazdaság

munkavállaló, dolgozó
Vágólapra másolva!
A héten megérkezett az új 500 forintos, és Debrecen is örülhetett, mert a városba óriásberuházás érkezett. Az Apple nyilvánosságra hozta negyedéves jelentését, amelyből kiderült, hogy a cég pocsék évet zárt Kínában. A Tesco magyarországi dolgozói viszont örülhetnek, mert a vállalat cáfolta, hogy boltokat zárnának be, vagy elbocsátások jönnének.
Vágólapra másolva!

Remek formában a magyar gazdaság az OECD szerint

A következő években is erőteljes, bár némiképp lassuló növekedés várható a magyar gazdaságtól. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a tavalyi 4,6 százalékos GDP-bővülés után az idén 3,9 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos növekedés jöhet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A szervezet jelentésében méltatta Magyarországot abból a szempontból, hogy sikerrel vonzott be közvetlen külföldi beruházásokat a gazdaság fejlesztésébe. Azt is kiemelték, hogy a lakossági fogyasztás tovább emelkedik a bérek és a foglalkoztatás növekedésének köszönhetően. A tavalyi 5,6 százalék után az idén 4,7 százalékkal, jövőre pedig vélhetően 4 százalékkal növekszik. A 2018-ban 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta tovább csökken, az idén 3,2, jövőre 3,1 százalékra,.

Kiugróan jó munkaerőpiaci adatok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint a tavaly október-decemberi időszakban foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer volt, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 69,5 százalékra emelkedett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az is kiderült, hogy tavaly az utolsó negyedévben a munkanélküliek létszáma az egy évvel korábbihoz képest 8 ezerrel, 167 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent. A 2018-as év egészét tekintve a munkanélküliek létszáma átlagosan 172 ezer volt, ami 2017-hez képest 20 ezerrel kevesebb.

Csökkenő eladások Kínában, és nem túl acélos eredmények az Apple-től

Az Apple 84,3 milliárd dolláros bevételre tett szert az első negyedévben, ez pedig, ha nem is sokkal, de rávert a 83,97 milliárd dolláros előrejelzésre. Emellett szintén a vártnál minimálisan jobban teljesített a szolgáltatásokból befolyó bevételek területén, az összbevétel és az iPhone-eladásokból érkezett bevétel viszont a várakozások alatt maradt.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A vállalat számára a legnagyobb probléma, hogy Kínában rettenetes évet zártak. Összesen 13,17 milliárd dollárnyi bevételre tett szert a cég az ázsiai országban, ez pedig 5 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tombol a sarkvidéki hideg az Egyesült Államokban

A héten sarkvidéki levegő érte el az Egyesült Államok területének mintegy 75 százalékát, emiatt farkasordító hideg volt, a napközbeni hőmérséklet is jóval fagypont alatt maradt, sőt, helyenként elérte a mínusz 20-35 Celsius-fokot is.

Chicago Forrás: MTI/AP/Teresa Crawford

A meteorológusok szerint mintegy 90 millió ember – az amerikai lakosság egyharmada – él olyan vidéken, ahol mínusz - 15-35 Celsius-fokos hideget mértek. A leghidegebb Chicagóban és Minneapolisban volt, és eddig már 21 halálos áldozatot követelt a szélsőséges időjárás. Az országban több mint 3000 repülőjáratot töröltek, és sok helyen teljesen megállt az élet, bezártak az iskolák és a közintézmények.

Újabb nagyberuházás Debrecenben és Pécsen

Debrecenben a héten átadták a német Diehl Aviation cég új mérnöki és szolgáltató központját. Az átadáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a szolgáltató központ 2,76 milliárd forint értékű beruházását a magyar kormány 968 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német tulajdonú Diehl Aviation Hungary új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A beruházással 151 új munkahely jön létre Debrecenben, ebből 121 felsőfokú végzettséggel rendelkező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget. A tárcavezető szerint a magyar gazdaság sikerrel vette az akadályokat, amelyek a dimenzióváltás érdekében rendszerint az ország előtt tornyosulnak.

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. is 5,7 milliárd forint értékű beruházást jelentett be a héten, a fejlesztés megközelítőleg 977 millió forint állami támogatást kap. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a projekt bejelentésekor a támogatásról szóló egyedi kormánydöntést azzal indokolta, hogy a fejlesztés magas színvonalú gépipari technológiát telepít a pécsi üzembe, és 100 új munkahelyet teremt.

Megállapodott az Audi és a szakszervezetek a bérekről

Megállapodott az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei bérekről.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az AHFSZ a honlapján közölte, hogy a vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-től 15 hónapra, részben a választható béren kívüli juttatás terhére, melynek mértékét 620 ezer forintról 400 ezer forintra csökkentették, és ez az érték marad 2020-ban is.

Silányabb élelmiszerek kerülnek a kelet-európai üzletekbe

Immár hivatalos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok sok esetben valóban gyengébb minőségű élelmiszereket kínálnak a kelet-európai vásárlóknak, mint Nyugat-Európában.

Illusztráció Forrás: Origo

Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei szerint ugyanis silányabb minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba azonos márkanévvel és csomagolással a kelet-európai uniós tagállamokban.

A Tesco idehaza nem tervez boltbezárásokat és elbocsátásokat

A Tesco-Global Áruházak Zrt. közölte, hogy nem tervezi boltok bezárását, és az áruházlánc a jövőben is folytatja az intenzív befektetést Magyarországon.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az áruházlánc ezzel cáfolta a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint üzletek bezárása és elbocsátások jöhetnek a hazai piacon.

Ennyi lesz az új Babakötvények kamata

Február 1-jén indult az új Babakötvény-sorozat, amely a tavalyi éves átlagos infláció – azaz 2,8 százalék – felett 3 százalékos kamatprémiumot fizet, így a kötvény 5,8 százalékos hozamot kínál majd.

Szamkó Dominika Valéria, az új év első babája és édesanyja, Szamkó Zita a diósgyőri kórház szülészetén Forrás: MTI/Vajda János

Az új, 2038/S sorozatot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tízmilliárd forint értékben hozza forgalomba, a papírok címlete egy forint lesz. Kamatfizetés minden év február 1-jén lesz, így a papír egy év múlva 5,8 százalékos kamatot fizet majd a tulajdonosoknak.

Kiszáradhat a Rajna

Tavaly ősszel már megtapasztalhatták a németek, mivel jár a Rajna vizének elapadása. Egyes helyeken például száraz lábbal lehetett begyalogolni a folyó medrének homokpadjaira. A 2003-as 81 centiméter után Kölnnél újra rekordalacsony, alig 77 centiméteres vízmélységet mértek.

Kiszáradóban a Rajna Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Frey

Óriási károkkal jár együtt a Rajna lassú, de biztos kiszáradása. Európa legfontosabb folyami hajózási útvonalának esetleges megszűnése nemcsak a Rajna-Majna-Duna csatorna jelentőségének csökkenését okozhatja, hanem különösen a német gazdaságot érintheti érzékenyen. Ha pedig megszűnik az olcsó vízi áruszállítás lehetősége, az akár azt is eredményezheti, hogy a boltok árcéduláin nagyobb számok szerepelnek majd egyes termékeknél.

1000 milliárd forint érkezhet vasútfejlesztésre

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a kormányzat általános stratégiai célja, hogy Magyarország 2030-ra egyike legyen annak az öt országnak, ahol jó élni, jó dolgozni, érdemes tanulni, és a külföldiek számára is vonzó.

Illusztráció Forrás: MÁV Zrt. / Fülöp Ildikó

Ezért a következő uniós ciklusban is legalább 1000 milliárd forint uniós forrást vár vasútfejlesztésre Magyarország. Hozzátette, akkor lehet mindezt elérni, ha az ország jelentős lépeket tesz a közlekedés, a fenntarthatóság, az innováció, a tudománypolitika, valamint a gazdaságstratégia és a szabályozás területén.

A Rothschildok kivonulnak Ausztriából

A Rothschildok megválnak egykori hatalmas ausztriai birodalmuk utolsó darabjától is. A család osztrák ága, amely valaha a Habsburgok legnagyobb hitelezője volt, 100 millió dollár feletti áron eladja azt az erdőterületet is, amely még megmaradt az egykori mérhetetlen nagyságú vagyonból.

David René de Rothschild Forrás: Getty Images/2018 Bertrand Rindoff Petroff/Bertrand Rindoff Petroff

Ezzel a lépéssel egy több mint 200 éves történetnek szakad vége, ugyanis a család 1815-ben kezdte meg üzleti tevékenységét az osztrák fővárosban, Bécsben.

Péntektől már az új 500 forintossal fizethetünk

A készpénzes fizetések során most már találkozhatunk az új 500 forintos bankjeggyel, amely azon túl, hogy képi megjelenésében is változott, biztonsági elemeit tekintve is sokkal korszerűbb lett.

Az új 500 forintos bankjegy Forrás: MNB

A jelenleg forgalomban lévő – 2018 előtt kibocsátott – régi 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig fizethetünk, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2019. november 1-től már csak az új 500 forintos bankjegyeket használhatjuk.

Olcsóbban tankolhatunk, nem változott az alapkamat

Nem történt meglepetés, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén. A szigorító lépések a várakozások szerint tavasszal kezdődhetnek majd a nem konvencionális eszközök visszavételével.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A Mol héten 3-3 forinttal csökkentette a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát. A gázolaj literenkénti ára így most 381 forint, a benziné pedig 342 forint lett a változás után.