Szenvednek az autógyártók Kínában, kivéve ezt az egyet

Proposed traffic congestion charge in Beijing being debated China Chinese Beijing traffic jam congestion gridlock SQUARE FORMAT
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb piacán Kínában a külföldi autógyártók többsége csak szenved, a Toyota viszont úgy tűnik, hogy remekül teljesít. Szakértők mondták el, hogy mi lehet a vállalat egyedülálló sikerének a kulcsa.
Vágólapra másolva!

Az előző évben - két évtized után először - visszaestek az autóeladósok Kínában. A GM 10 százalékkal adott el kevesebb járművet, a Ford 37 százalékkal, míg a Volkswagen éppen csak tartani tudta a 2017-es számait.

Ezzel szemben a Toyota növekedésről számolt be és 14 százalékkal több kocsit adtak el Kínában, mint egy évvel korábban. Ezzel pedig a japán cég sikeresen korrigálta a gyenge amerikai eladásokat, ahol továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak. Idén egyébként további növekedést várnak a kínai piacon.

A Toyota riválisaira nagy hatással volt a lassuló kínai gazdaság, de a kereskedelmi háború sem tett jót nekik.

Elemzők szerint a japán gyártó sikerének több oka van. Ide tartozik, hogy míg Kína megemelte az Egyesült Államokban gyártót autók vámját, addig a japánokét csökkentették.

illusztrcáió Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

Ugyan időközben a kínaiak némileg mérsékelték az amerikaiakra kirótt vámot, de a Toyota így is egyértelmű nyertese a kereskedelmi háborúnak. De nemcsak a Toyota, hanem a japán gyártóhoz tartozó másik márka, a Lexus is egyre jobban teljesít a világ legnagyobb piacán.

A globális riválisok mellett a többi japán gyártót is maga mögé utasította a Toyota.

A Nissan eladásai csak 3 százalékkal emelkedtek, a Honda viszont egy százalékos mínuszban zárt 2017-hez képest. A Toyota az elemzők szerint annak is köszönheti népszerűségét, hogy a hibrid autói rendkívül kelendőek Kínában.

A kínai vásárlók pedig szívesebben váltanak hibridre, mint teljesen elektromos autóra, amelyet többségük továbbra sem tud megengedni magának. A Toyota a jövőben is komolyan számol a kínai piaccal és a Bloomberg információi szerint a következő 10 évben megtriplázzák Kínában gyártott autóik számát.