Itt a bolti lopás vége, egy új rendszer fékezheti meg a tolvajokat

Identification face anatomy one person indoors blue color eye contact looking at camera looking image manipulation digitally generated image visual effect motion photograph identity Image Source caucasian ethnicity only caucasian ethnicity body size overw
Identification arcfelismerés
Vágólapra másolva!
Új arcfelismerő rendszerrel kísérleteznek a brit kiskereskedelemben, mellyel kiszűrhetők a visszatérő bolti tolvajok - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A londoni Gordon's Wine Bar tulajdonosának alaposan meggyűlt a baja a szarkákkal. Amikor a tolvajlások - például pénztárcalopások - szinte mindennaposakká váltak, a bár üzemeltetői úgy döntöttek, maguk veszik kézbe az ügyet.

A Facewatch rendszer eleinte arra volt alkalmas, hogy az egyes egységekben működő, zárt láncú kamerahálózat képeit, a rögzített bűncselekményeket feltöltsék és elküldjék azoknak a rendőrségnek. Ezeket a későbbi fejlesztések során párosították a mind fejlettebbé váló arcfelismerő rendszerekkel.

Képünk illusztráció! Forrás: Image Source/Image Source/CHRISTIAN BARTHOLD/Christian Barthold

A fejlesztésre alapított cég már 2017-ben már az Egyesült Királyságon túl, Brazíliában is terjeszkedett, versenyre kelve néhány hasonló szolgáltatást kínáló amerikai startuppal.

A brit ötlet különlegességét az adja, hogy az egységben működő kamerák élőben rögzített képeit a rendőrségi adatbázisokban tároltakkal hasonlítja össze, illetve más, a rendszert használó ügyfelek zárt rendszereiben tárolt képekkel.

Egyezés esetén pedig a bolttulajdonos, illetve a meghatározott alkalmazottak, azonnal riasztást kapnak mobiltelefonjukra, ha pedig egy komolyabb bűnlajstrommal rendelkezőre van találat, a riasztás egyenesen a rendőrségre fut be.

Mindez pedig néhány másodperc alatt zalik le.

A vállalkozás egyre nagyobb ismertségre tesz szert, több helyi hatósággal, többek között a londoni rendőrséggel is tárgyalnak együttműködésről. A rendszert pedig egy angliai börtönben is tesztelik, elsősorban a drogcsempészek kiszűrésére. De haszálják azt nagy kiskereskedelmi láncok is. Brazíliában pedig a tavalyi decemberi adatok szerint, 70 százalékkal csökkent a bűnözés ott, ahol bevezették, sőt, a megoldás segített lebuktatni az Interpol által egyik leginkább keresett bűnözőt is.