Vihar készül a világ egyik legfontosabb bányájában

Open pit copper mining in Kolwezi, DRC mining labor congo drc open pit mine cobalt glencore mining,labor,congo,drc,open pit mine,cobalt,glencore
KOLWEZI, DRC- JULY 7: The sun sets on one of the open pit copper mines at Mutanda Mining Sarl on July 6, 2016 in Kolwezi, DRC. The mine is owned (69%) by Glencore, an Anglo-Swiss multinational commodity trading and mining company. The mine is mainly producing copper but also some cobalt. The mine employs about 3,500 people and its located in Luabala Province in Southern DRC. A truck carries a load of ore to the processing plant. (Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Technológiaváltás miatt, leépítéseket hajt végre a kongói kobalt meghatározó kitermelő vállalata, a Glencore. A hivatalos magyarázaton túl azonban valószínű, valójában költségcsökkentés zajlik a világ egyik legfontosabb bányájában.
Vágólapra másolva!

A kobalt jelenleg a világ egyik kulcsfontosságú nyersanyaga. Felhasználása nélkülözhetetlen az elektronikai termékek, illetve az elektromos autók akkumulátorainak gyártásában.

Olyan nagy cégek termelése függ annak kellő mennyiségétől, mint a Tesla, Apple, vagy épp az elektromos váltás mellett most elköteleződő német autógyáraké.

A bolygó legjelentősebb ismert tartalékával a viszontagságos sorsú Kongói Demokratikus Köztársaság rendelkezik, ahol alsó hangon is a globális kobaltkészlet fele található. A több lelőhely közül is a legfontosabb kobalt- és egyben rézkinyerő helyszín, Mutanda bányája.

Jelenleg itt található a világ legnagyobb kobaltkészlete.

Az országban a kobaltkitermelés a Glencore nevű nemzetközi nagyvállalat kezében összpontosul. A cég most bejelentette: technológiaváltás miatt, létszámleépítés jön Mutandában.

Egy hatalmas réztárna a mutandai bányákban Forrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

A vállalat ugyanis azt tervezi, új módszerekkel vonná ki az értékes fémet a lerakódott szulfidokból. Valószínűleg nem hoznák felszínre a kőzeteket, hanem újszerű megoldásokkal, helyben nyernék ki azokból a nyersanyagot. A Glencore-nál egyelőre annyit közöltek: vizsgálják a felmerült új megoldások gazdaságosságát.

Mindez azonban elbocsátásokat is jelent, amit egyébként a cég már megszellőztetett a Financial Times-nak. Az ügyre közelebbről rálátó források azonban hozzáteszik,

a cég a növekvő termelési költségeken akar spórolni, és nyugtalanná teszi a cégvezetést a bizonytalan politikai környezet is.

Hozzáfűzik, nem tett jót a kormány és a cég kapcsolatának az sem, hogy az ország "felülvizsgálta" a bányaügyi szabályokat, és ennek kapcsán többszörösére emelt bizonyos jogdíjakat. Erről az előzményről az Origo ebben a cikkében írt részletesen.

Mutanda a világ leggazdagabb kobaltlelőhelye, ahonnan rezet is szállítanak a világpiacokra Forrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

Mutanda bányája azonban Kongónak is nagyon fontos, mind foglalkoztatás, mind az adóbevételek szempontjából.

Így a kinshasai vezetés valószínűleg nem feszítheti a végtelenségig a húrt a Glencore-ral, ha biztosítani kívánják a gördülékeny együttműködést a jövőben.

Mindenesetre a Mutanda bányászait tömörítő szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket a cég bejelentette leépítésekre reagálva. A hírek szerint, az elbocsátások csak a külföldi munkavállalókat és alvállalkozókat érintik, kongói állampolgárokat nem.

Ennek különös jelentősége lehet. A presztízsértékű helyszín szerepe ugyanis még inkább felértékelődik most, amikor a szomszédos Katanga bányájából tavaly év végén radioaktív ércek kerültek felszínre. Az itteni készleteket ezért a cég legkorábban csak egy év múlva értékesíti - írja a Mining.com.