Drámaian változott a magyar lakosság száma Romániában

Vajdahunyad vára  Erdély Kihagyhatatlan erdélyi úti célok, melyek nem csak nyáron szemkápráztatóak
Vágólapra másolva!
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte a Kronika.ro hírportállal az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában.
Vágólapra másolva!

Bár javultak valamelyest tavaly az év első tizenegy hónapjában a népesedési mutatók, a magyarok lakta régiókban felgyorsult a népességfogyás – közölte friss felmérésének eredményét az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat. Erdélyben a születések száma 0,3 százalékkal magasabb, míg a halálozásoké 1,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2017 azonos időszakában.

Így 2018-ban a népességfogyás tempója Erdélyben lassult az előző évhez viszonyítva, de a javuló tendencia ellenére tizenegy hónap alatt így is csaknem 15 ezer fővel csökkent a lakosság.

A két magyar többségű székelyföldi megyében 2018. január–novemberben az élve születések száma 0,5 százalékkal alacsonyabb, a halálozások száma ugyanakkor 4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – így ebben az időszakban Székelyföldön a lakosság csökkenésének tempója erőteljesen gyorsult. A magyarok által nagyobb számban lakott Partiumban és Közép-Erdélyben szintén gyorsult a népességfogyás, az erdélyi népesedési helyzet javulása tehát olyan területekre vezethető vissza, ahol a magyarok szórványban élnek (pl. Temes és Szeben megye).

Vajdahunyad vára Erdélyben Forrás: Shutterstock

Az adatok szerint 2018. januárja és novembere között Erdélyben 61 738 gyerek jött világra, ami 197 fővel, 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, 2017. január–novemberi születésszámokat.

A megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat által készített összesítés szerint míg 2018 első felében gyenge volt a születési arány, az év második felében erősödött.

Az első tizenegy hónapban 76 493-an haltak meg, 1,1 százalékkal, számszerűen 812-vel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.

Az év első tizenegy hónapjában összességében Erdélyben a népességfogyás 14 755 fő volt, ami – Erdély lakosságához viszonyítva – továbbra is magas érték, bár a népességfogyás tempójának egyértelmű csökkenését mutatja 2017 hasonló adataival összevetve (15 764 fő).