Húsz éve nem volt ilyen, teljesen megbénult Belgium

dolgozó nő Ferihegyi repülőtér Foglalkozás KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY nőnap pózol repülőtér stewardess SZEMÉLY sztyuardesz
Budapest, 2017. március 7. Csertő Irén első tiszt (b) és Veréb Éva vezető légiutas-kísérő a Wizz Air Airbus A321 típusú repülőgépe előtt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. február 23-án. 1911-ben ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot, amelynek időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Országos sztrájk miatt teljesen megbénult Belgium, beleértve a légi közlekedést is. A Brussels Airlines az összes járatát törölte, de a Wizz Air menetrendjében is történtek komoly változások.
Vágólapra másolva!

A belga napilapok arról számoltak be, hogy a több száz járat törlése miatt a pórul járt nagyjából 16 ezer utas átfoglalhat másik dátumra vagy vissza is kérheti pénzét az országos sztrájk miatt. A TUIfly légitársaság is bejelentette, hogy átszervezte 36 mai brüsszeli járatát franciaországi és hollandiai repülőterekre, ahonnan buszokkal fogják a belga fővárosba szállítani az ezt igénylő utasokat.

Illusztráció Forrás: MTI/Kallos Bea

A sztrájkhoz a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak. A belgiumi légtér irányítását végző vállalat arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés okozta bizonytalanság miatt kedd este 10 órától 24 órán keresztül egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt.

Ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentettek kivételt.

A cég szóvivője szerint a sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli.

A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatták meg.

Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO mai nap kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak megérkezni.

A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett munkabeszüntetés más szektorokra is kiterjed a mai nap folyamán, egyebek mellett a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a tömegközlekedésre és a postákra is. A tiltakozók jobb munkakörülményeket, béremelést és kedvezőbb nyugdíjat követelnek.

A Wizz Air Origo számára eljuttatott közleményéből az is kiderült, hogy Brüsszel Charleroi repülőtere február 13-án, vagyis ma nem fogad és nem indít járatokat.

A sztrájk a Wizz Air Budapest és Brüsszel közötti járatait is érinti.

A Budapestről Brüsszelbe közlekedő, W6 2283A számú járat február 13., szerda 18:45 helyett
másnap, február 14-én, csütörtökön reggel 6:00-kor indul. A Brüsszelből Budapestre közlekedő,
W6 2284A számú járat szerda 21:25 helyett szintén másnap, csütörtök reggel 8:40-kor indul.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint nem közlekednek majd a Brussels Airlines járatai sem, mindhárom budapesti járatot törölték.