Akár sérült, vagy bevont valutáinkat is beválthatják a pénzváltók

dollár, USD, valuta
Stacks of one hundred US dollar banknotes, illustration.
Vágólapra másolva!
A pénzváltókra vonatkozó előírások betartása mellett a bevont valuták felvásárlásával is kereskedhetnek gazdasági társaságok – fejtette ki a Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az infostart.hu-nak.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor pénzváltási tevékenységet hitelintézetek, pénzintézetek, vagy az általuk megbízási szerződést kötött közvetítők végezhetnek ma Magyarországon.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

Budapesten is van olyan cég, amely a sérült vagy bevont valutákat is visszaváltja, ehhez nem szükséges semmilyen speciális szabálynak vagy előírásnak megfelelni.

A szóvivő kiemelte, hogy az árfolyamot továbbra is a piac határozza meg, azonban a valutaváltók kérhetnek felárat ezért a kényelmi szolgáltatásért.

A sérült bankjegyeket is váltó valutaváltóknak árfolyam-jegyzékben kell rögzíteniük, hogy milyen elv alapján képzik az árfolyamot.

Érdemes előre tájékozódni az árfolyamról, ugyanis a többlet eltérés akár azt is jelentheti, hogy nem legális valutaváltóval van dolga a fogyasztónak, sőt akár azt is ellenőrizni lehet, hogy az adott pénzváltó rendelkezik-e az MNB engedélyével.