Richter: megvannak a vételi szintek

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon negyedik negyedéves bevétele jelentősen meghaladta az elemzők várakozásait, és 10 százalékkal volt magasabb éves alapon. Az üzleti eredmény soron viszont a 14,43 milliárd forintos konszenzus helyett 7,6 milliárd forintos veszteség mutatkozott. A gyorsjelentés megjelenése óta a cég részvényeinek értéke jelentős mértékben csökkent. Kérdés, milyen szinteken lenne érdemes vásárolni belőlük?
Vágólapra másolva!

A vállalati jelentés publikálását követően fontos támaszokat tört le a hazai gyógyszergyártó árfolyama: az október óta tartó emelkedő trendcsatorna alsó trendvonalát és a zölddel jelzett 50 napos mozgóátlagot.

Ezt követően a letörés visszatesztelése is megtörtént, majd ismét lefordulás következett. A csütörtöki kereskedésben az 5500 forintos támasz is elesett, ami további csökkenést vetít előre.

A Richter grafikonja Forrás: Equilor

Az Equilor Befektetési Zrt. várakozásai szerint

a feketével jelölt 200 napos mozgóátlag foghatja meg az esést, amely 5344 forintnál képez meghatározó támaszt.

Ezt követően – amennyiben fordulós jelzések érkeznek – érdemes lehet a vételi lehetőségeket keresni, de mindenképpen indokolt megvárni ezeket a jeleket, mivel a 200 napos mozgóátlag letörése esetén már csak 5250 forintnál, majd 5000 forint közelében találhatóak támaszok.

Kedvező bevételi, gyenge profitszámok

A társaság negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentésében bevétel soron meghaladta a piaci várakozást, de az Esmya miatti értékvesztés csökkentette a profitot.

A cég éves alapon forintban számolva 10 százalékkal tudta növelni a bevételeit.

Ezt nagyrészt a magyar, az amerikai, az orosz és a román piacon elért eredmények tették lehetővé, elsősorban ez áll a javuló eredmény mögött.

Oroszországban a kedvező folyamatok javarészt a szabályozási környezet változásával összefüggő előszállításoknak és a készletek feltöltésének köszönhetők. Amerikában pedig az emelkedő Vraylar-royalty bevételek okozták a növekedést.

Az újrainduló romániai üzletág jó bevételeket ért el, és ezen a piacon 2018-ban enyhén meg is haladták az eladások a 2017-es eredményt.

A bruttó fedezeti hányad 57 százalék volt 2018-ban, ami megegyezik a 2017-es értékkel. Az év folyamán ez az érték jelentősen ugrált, amit az alacsony marzsú romániai üzletág részleges működése okozott. A negyedévben ezen érdekeltség alacsony marzsát a magas marzsú Vraylar-bevételek, és a kutatási kiadások 9 százalékos csökkenése ellensúlyozta.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

A Vraylar royalty bevételek a vártnak megfelelően alakultak, 8 százalékkal emelkedtek negyedéves, míg 78 százalékkal éves alapon, míg a Reagila-bevételek enyhén csökkentek Európában.

Ismét betett az Esmya

Ezzel szemben az Esmya eladások ismét csalódást keltőek voltak, éves alapon 84 százalékkal csökkentek, és minden régióban legalább 40 százalékkal adtak el kevesebbet ebből a gyógyszerből.
A gyenge eredményeket látva a cég jelentős értékvesztést könyvelt el az Esmyához kapcsolódóan, az immateriális eszközöket és goodwillt 24,27 milliárd forinttal csökkentette 2018-ban, illetve 48,733 milliárd forinttal 2017-ben.

Ez ahhoz vezetett, hogy ki kellett igazítani a 2017 negyedik negyedéves számokat, így jelentős veszteséget könyvelt el a Richter tavalyelőtti esztendőre és a 2018 negyedik negyedévre egyaránt.

Amennyiben kiigazítjuk az eredményeket az értékvesztéssel, úgy a mostani üzleti eredmény 16,67 milliárd forint lenne, ami egyébként meghaladta az elemzők által várt 14,43 milliárd forintot. Azonban a kiigazított 7,84 milliárd forintos nettó profit is elmarad az elemzők által várt 10,66 milliárdtól. Ezt nagyrészt a pénzügyi eredményeken elért gyenge teljesítmény okozza.

Forrás: 123rf.com

A vevő-, illetve szállítóállomány átértékelésén a cég 2,16 milliárd forintot vesztett, amit csak részben ellensúlyoz az 1,47 milliárd forintos nyereség az egyéb devizás tételek átértékelésén.

A legjelentősebb gyengítő tényező a 2,54 milliárd forintos veszteség az egyéb pénzügyi tételek soron.

Az Equilor Befektetési Zrt. véleménye szerint a cég erős bevételi számokat közölt, ám a számviteli kiigazítások miatt az eredmény elmarad a várttól. A pénzügyi tevékenységek szintén gyengék voltak, és ha az Esmyával kapcsolatos veszteségtől eltekintünk, a nettó profit még akkor is elmaradt a várakozásoktól.