Pénzmosoda működött a fehér homokos tengerparton

maldív-szigetek soneva fushi strand
A Soneva Fushi egyik pompás tengerpartja
Vágólapra másolva!
Egy Maldív-szigeteki bíróság elrendelte Abdulla Jamín Gajúm korábbi elnök őrizetbe vételét és fogva tartását pénzmosás vádja miatt.
Vágólapra másolva!

A fővárosi bíróság azért rendelte el Gajúm fogva tartását, mert egy kihallgatáson az ügyészek azt mondták, hogy ha a volt elnök szabadlábon marad, megkísérelheti befolyásolni a tanúkat.

A volt elnököt pénzmosással vádolják, állítólag részt vett egy vállalat tőkéjének elsikkasztásában.

A rendőrség közlése szerint a nyomozók egymillió dollárt találtak a bankszámláján. Ennek köze lehet egy gyanús üzleti megállapodáshoz, amelynek révén szigeteket adtak bérbe, hogy üdülőterületeket létesítsenek rajtuk. Az ügyben korábban már egy volt elnök és több vezető politikus, valamint üzletemberek váltak gyanúsítottá.

A jelenlegi elnök múlt pénteken függesztett fel az állásából két minisztert a tavaly óta egyre terebélyesebbé váló korrupciós és pénzmosási botránnyal összefüggésben.

A Soneva Fushi egyik pompás tengerpartja Forrás: Shutterstock

Gajúm veszített a 2018 szeptemberében tartott elnökválasztáson. Elnöksége idején megszilárdította hatalmát, és bebörtönöztette több ellenfelét - köztük féltestvérét, Maumún Abdul Gajúm korábbi elnököt is -, elhallgattatta a kormánnyal szemben kritikus médiumokat és civil szervezeteket, és mindent megtett azért, hogy ellenőrzése alá vonja a bíróságokat.

Utódja, Ibrahim Mohamed Szolih tavalyi elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy győzelme esetén helyreállítja a demokráciát, és kiszabadítja a Gajúm kormánya által bebörtönzött politikai foglyokat, illetve kivizsgáltatja az előző kormány tagjaival szembeni korrupciós és egyéb vádakat.

A trópusi szigetországban április 6-án parlamenti választások lesznek, és a kampányban valószínűleg a korrupció lesz a legfontosabb téma.