Mégsem tiltják ki a Huaweit a fejlesztésekből Új-Zélandon

Huawei, logó
The Huawei logo is seen on the Globalworth business tower in Bucharest, Romania on July 26, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A kínai Huawei soha nem volt kitiltva az új-zélandi ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési projektekből – jelentette ki Jacinda Ardern miniszterelnök egy helyi tévécsatorna beszélgetős műsorában.
Vágólapra másolva!

"Soha nem mondtuk (a Huaweinek), hogy nem engedjük részvételüket (az 5G hálózati rendszerek kiépítésében). Nagyon elhamarkodott állítások hangzottak el az ügyben" – fogalmazott a miniszterelnök az AM Show New Zealand televíziós műsorban.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Hozzátette: mindössze annyi történt, hogy a kormányzati kommunikációs biztonsági hivatal (GCSB) közszolgálati mandátumának megfelelően megvizsgálta a Huawei ellen emelt biztonsági kifogásokat, majd annak eredményével visszaadta az ügyet a Spark NZ mobilszolgáltatónak.

– fogalmazott.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke Forrás: AFP/Marty Melville

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland titkosszolgálatainak "Five Eyes" együttműködése keretében az Egyesült Államok nyomást gyakorol a többi tagra a Huawei távközlési hálózati fejlesztésekből való kizárására, Jacinda Ardern leszögezte: Új-Zéland saját maga dönt 5G hálózati fejlesztéseiről.

A Spark NZ szóvivője Andrew Pirie szerdán közölte:

a Spark még vizsgálja a GCSB részben nemzetbiztonsági titkosítás alatt álló jelentését

és még nem döntött arról, hogy az eszerint módosított 5G hálózati fejlesztési tervek tartalmaznak-e majd Huawei berendezéseket vagy sem.