Megint felminősítették Magyarországot

Fitch Ratings
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy fokozattal javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását a Fitch Ratings, többek között a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolva a lépést.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy

egy fokozattal „BBB”-re javította

a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról.

Az új osztályzat kilátása stabil.

Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése.

Múlt pénteken a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) szintén egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította

a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.

A Fitch és az S&P lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, „Baa3” besorolással.

Fitch Ratings Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Javul az ország külső adóssághelyzete

A Fitch Ratings indoklása szerint a magyar államadós-besorolások felminősítésének egyik jelentős tényezője Magyarország külső adóssághelyzetének gyors javulása.

A döntést azzal indokolta a hitelminősítő, hogy saját számítási módszere alapján

a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó külső magyar adósságráta a 2013-2017-es időszak 34,4 százalékos átlagáról tavalyig 10,2 százalékra csökkent.

A Fitch megjegyzi, hogy a listáján hasonló besorolással szereplő szuverén adósok nettó külső adósságrátájának mediánértéke jelenleg 7,8 százalék.

A hitelminősítő szerint a magyar külső nettó adósságráta csökkenésének fő okai között van a folyómérleg-egyenleg folyamatos – jóllehet most már szűkülő – többlete, a stabil külföldi működőtőke-beáramlás, valamint az Európai Uniótól érkező folyósítások.

Elemzők szerint indokolt volt az újabb felminősítés

Elemzők szerint indokolt és várható volt Magyarország újabb felminősítése, miután a Fitch Ratings pénteken este javította Magyarország államadós-besorolását.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a pénteki Fitch hitelminősítésre úgy reagált: indokolt és várható volt az újabb felminősítés, hasonlóan az S&P múlt heti döntéséhez, de már korábban is sor kerülhetett volna rá. Az elemző szerint

a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult,

a vállalati hitelállomány már számottevően bővül, a bankok forrásellátottsága bőséges, mivel a betétállomány messze meghaladja a hitelállományt. Hozzátette, hogy a bankrendszerben a hitel/betét arány 70 százalékra csökkent a tíz évvel ezelőtti 160 százalékról, ebből következik, hogy

a bankrendszer nincs rászorulva külső forrásokra, szemben a 10 évvel ezelőtti helyzettel, sőt, nettó külföldi finanszírozóvá vált.

A bankok tőkeellátottsága és profitabilitása kiváló, az eszközállományok a rossz hitelállományok meredek leépülésével érdemben javultak.

Elmondta továbbá, hogy a hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntartható módon dinamikusan növekszik, a magas külső finanszírozási képesség hatására a külső adósság meredeken csökken, sőt, az idei év végére a hazai gazdaság talán a történelemben először nettó külső hitelezővé válhat.

Suppan Gergely szerint az államadósság-ráta egyelőre csak lassú ütemben mérséklődik, de a következő években az uniós források lehívásával a nominális adósság is csökkenhet, így

az adósságráta igen látványosan, bőven a bruttó hazai termék (GDP) 70 százaléka alá csökkenhet. A GDP növekedése messze felülmúlhatja a hitelminősítő várakozásait.

Mindezek hatására idén indokolt lenne egy újabb pozitív kilátás, és két éven belül újabb felminősítésre is számít a Takarékbank vezető elemzője. A piacok a kockázati felárakban már beárazták a felminősítést, így érdemi hatásra lehet nem számítani, azonban a hazai piacok tovább stabilizálódhatnak még változó nemzetközi piaci környezetben is.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője hangsúlyozta: a Standard and Poor's (S&P) múlt heti felminősítését követően a londoni székhelyű Fitch Ratings is hasonló lépés mellett döntött, a pozitív döntést a kedvező makrogazdasági pálya és a csökkenő pénzügyi sérülékenység magyarázza.

Magyarországon évek óta tart a kiegyensúlyozott szerkezetű és gyors gazdasági növekedés, alacsony az államháztartási hiány, többletet mutat a folyó fizetési mérleg és mérsékelt az infláció.

Mindeközben csökken az államadósság GDP-hez mért aránya, az államadósság finanszírozásában egyre kevésbé kiszolgáltatott az ország a külföldi szereplőknek. Ezekben a folyamatokban rövid távon nem várható negatív fordulat, és így jó esélye van annak, hogy a következő időszakban további felminősítések következzenek – jelezte Török Zoltán.