2011 óta nem produkált ilyen jó eredményt a Mol

olajkutatás, olaj, olajkút
A general view shows oil spraying from a well at Tuba oil field, West of Iraq's second largest city of Basra, where the South Oil Company opened two new wells, one with the capacity to produce 360,000 barrels and the other 500,000 barrels on February 19, 2015. Iraq is currently facing economical challenges due to falling oil prices. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
A Mol-csoport 728,2 milliárd forint (2,69 milliárd dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, 10 százalékkal többet az előző évinél; ez a legmagasabb EBITDA az utóbbi hét évben – tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken. Az eredmény meghaladta a felfelé módosított 2,4 milliárd dolláros célt.
Vágólapra másolva!

A tavalyi negyedik negyedéves „tiszta” EBITDA 194,1 milliárd forintot (686 millió dollár) tett ki, ami 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 182,2 milliárd forintos piaci konszenzust.

A közlemény idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki kifejtette: 2018 is kiváló eredményt hozott. Az idei évben 2,3 milliárd dollár EBITDA-ra számít a társaság a külső környezetre vonatkozó középtávú várakozások alapján, amely konzervatívabb downstream (feldolgozás és kereskedelem) környezetet és 60 dolláros Brent olajárat feltételez. Ez megfelelő alapot ad ahhoz, hogy a stratégiai beruházások finanszírozását saját forrásból valósítsák meg – jelezte az elnök-vezérigazgató.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint a vállalatcsoport 331,3 milliárd forint (1,22 milliárd dollár) adózás előtti eredményt ért el 2018-ban az előző évi 365,6 milliárd forint (1,32 milliárd dollár) után. Az értékesítés nettó árbevétele 5168,7 milliárd forint (19 milliárd dollár) volt tavaly, míg 2017-ben 4130,3 milliárd forint (15,1 milliárd dollár).

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

A kutatás-termelés EBITDA-ja adta a csoport eredményének legnagyobb részét, 1,26 milliárd dollár hozzájárulással. Ez 49 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest, a magasabb olaj- és gázárak, valamint az Északi-tengeren található Catcher mező magas árrésű termelése miatt.

A feldolgozás és kereskedelem üzletág tiszta EBITDA-ja 995 millió dollár volt 2018-ban. A mintegy 16 százalékos csökkenést a tájékoztatás szerint főként a csökkenő finomítói és a jelentősen alacsonyabb petrolkémiai árrések okozták. A jó belső teljesítmény és a nagyobb mennyiség csak részben ellensúlyozta a gyengülő árréseket.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is két számjegyű növekedést és új rekordot ért el. Az EBITDA 423 millió dollár volt 2018-ban, 18 százalékkal több az előző évinél, a nem üzemanyag termékek dinamikusan növekvő árrése, valamint a kedvező üzemanyagpiaci folyamatok miatt.

A gázszállítási üzletág EBITDA-hozzájárulása 189 millió dollár volt, 15 százalékkal alacsonyabb az előző évinél a díjváltozások és az emelkedő energiaárak miatt.

A Mol részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záró ára 3306 forint volt, éves minimuma 2488 forint, éves maximuma 3348 forint.