Milliós bírságot kapott a Ryanair és a Wizz Air

Ryanair, sorban állás
Picture taken on September 23, 2013 shows airplanes operated by Irish low-cost airline Ryanair at the airport Hahn in Lautzenhausen. Germany's Ryanair pilots will join a wave of strikes against the no-frills carrier across Europe on August 10, 2018 escalating a row over pay and conditions at the height of the summer holiday season. / AFP PHOTO / dpa / Thomas Frey / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A csomagszabályzat átláthatatlansága miatt 3 millió euróra bírságolta a Ryanairt és egymillió euróra a Wizz Airt az olasz Antitrustitalia versenyjogi hatóság.
Vágólapra másolva!

Az indokolásban az olasz hatóság azt írta, hogy

a nagy kézipoggyászra vonatkozó új szabályok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tartalmaznak,

mivel megtévesztik az utast, mert ennek ára már nincs beépítve az alapjegyárba. A hatóság szerint ugyanakkor ez a szerződés egyik alapját kellene, hogy jelentse.

Illusztráció Forrás: AFP/Thomas Frey

Az Antitrustitalia azt írta: a gurulós kézipoggyász utaskabinba való bepakolása minden utas alapvető joga és az utazás egyik alapvető kelléke, így pluszköltségek nélkül biztosítani kell annak elhelyezését a kabinban.

A szervezet sérelmezte, hogy a légitársaságok a kis méretű kézipoggyászokat engedik fel díjmentesen a fedélzetre, és azokat nem a lábtérben, hanem a nagy poggyászoknak kialakított fej feletti tárolókban helyezhetik el az utasok.

A nagy méretű kézipoggyászért pedig – amely korábban díjtalan volt – pénzt kérnek.

Azzal, hogy a légitársaságok 5 és 25 euró közötti árat számolnak fel a nagy kézipoggyász felviteléért, a hatóság szerint nem átlátható módon emelték meg a jegyek árát.