Sokat vesztett a Nike, mert szétment a sztárkosaras cipője

North Carolina v Duke GettyImageRank1 Break SHOES SPORT HORIZONTAL Basketball - Sport Falling USA STADIUM Color Image Durham - North Carolina Photography Facial Expression Duke University North Carolina Tar Heels Duke Blue Devils Cameron Indoor Stadium Un
DURHAM, NORTH CAROLINA - FEBRUARY 20: (EDITORS NOTE: Retransmission with alternate crop.) Zion Williamson #1 of the Duke Blue Devils reacts after falling as his shoe breaks in the first half of the game against the North Carolina Tar Heels at Cameron Indoor Stadium on February 20, 2019 in Durham, North Carolina. Streeter Lecka/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Duke egyetemi kosárlabdacsapat sztárjátékosa - Zion Williamson - lábán szabályosan szétszakadt a Nike cipő, emiatt elsőre súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett a North Carolina elleni rangadón. Az év egyik legnézettebb egyetemi kosármeccsét ráadásul nemcsak tévénézők milliói látták, hanem a pálya szélén is olyan befolyásos emberek ültek, mint Barack Obama, volt amerikai elnök, Spike Lee rendező és Todd Gurley, amerikai focisztár.
Vágólapra másolva!

A Cameron Indoor Stadiumban az első kiemelt Duke 88-72-es vereséget szenvedett a régi rivális North Carolina ellen, de magáról a mérkőzésről kevés szó esett a lefújást követően, mivel a legfőbb téma Zion Williamson szétszakadt Nike cipője volt.

Az egyetemi kosárlabda legnagyobb sztárjának Nike PG 2.5-es cipője alig 36 másodperccel a kezdés után adta meg magát, és szakadt szét szó szerint a játékos lábán, ennek következtében pedig Willimason meg is sérült, amely elég súlyosnak tűnt, és nem is tudott már visszatérni a pályára.

Teljesen szétszakadt Zion Williamson Nike cipője a játékos bal lábán Forrás: AFP/2019 Getty Images/Streeter Lecka

Mike Krzyzewski edző szerint csak a játékos bal térde ficamodott ki, így komolyabb baj szerencsére nem történt. A befektetők azonnal reagáltak, és a Nike árfolyama 1,7 százalékot esett, ezzel pedig 1,2 milliárd dollárt veszített piaci értékéből a cég.

Sonny Vaccaro, aki gyakorlatilag egymaga építette fel a Nike-t, mint az egyetemi kosárlabda legjelentősebb márkáját, a mérkőzés után az elsők között nyilatkozott az esetről. Szerinte egy olyan pillanat volt a szétszakad cipő Williamson lábán, hogy évtizedekig fogják majd mutogatni képeken és videókon. (Sonny Vaccaro és a Nike felemelkedéséről szóló cikkünket ITT olvashatja.)

Egy kisebb vállalat jobban megérezte volna a negatív kritikák áradatát, de a Nike számára óriási szerencse, hogy Williamson sérülése nem volt súlyos, és az elmúlt hónapokban több sikeres kampányon vannak túl.

Paul Swangard, az Associated Press sportmarketing szakembere szerint a szakadt cipő hatása legalább akkora, mint Tiger Woods hihetetlen gurítása a 2005-ös Mastersen, csak ebben az esetben negatív.

Woods golflabdája a lyuk előtt megállt egy pillanatra, majd végül mégis begurult. A legendás jelenet azért is emlékezetes a Nike számára, mert a golfjátékos ruházatán és a labdán is az ő logójuk volt látható. A felvétel annyira ikonikus volt, hogy a tévék állandóan mutatták, a Nike pedig gyakorlatilag ingyen reklámot kapott egy olyan eseményen, ahol egy 30 másodperces spot 250 ezer dollárba került. A klip számítások szerint minden tévés bejátszás után 16 666 dollárt hozott a sportszergyártónak.

A mostani kosármeccs ráadásul kiemelten fontos volt a cégnek, mert a Duke és a North Carolina közötti összecsapás az egyik legnézettebbnek ígérkezett, ráadásul mindkét csapatnak a Nike-val van szerződése.

Emellett benne volt a kezdő ötösben Zion Williamson, akit már most sokan LeBron James-hez hasonlítanak, a nézők soraiban pedig nagyon sok híresség ült. Profi sportolók, de még Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke is feltűnt.

Jól mutatja a 18 éves játékos körüli felhajtást, hogy a Duke-North Carolina meccsre a StubHub nevű oldalon 3166 dollárért lehetett hozzájutni a legolcsóbb jegyhez. Ez mindössze 200 dollárral marad el az idei Super Bowlra megvehető legolcsóbb belépőtől, pedig az amerikaifoci februári döntője rendre az év legnézettebb televíziós műsora az Egyesült Államokban.

Zion sérülése után a Twittert elárasztották a negatív kommentek, a legtöbben a Nike cipő gyenge minőségétől voltak kiakadva. A rivális Puma egyből támadásba lendült, és egy azóta már törölt Twitter-bejegyzésükben annyit írtak: ez a Pumával nem történt volna meg.

Xhaka Puma mezének hátulján óriási lyuk tátong. A meccs után viccesen csak annyit jegyzett meg: reméli, a Puma nem gyárt óvszereket Forrás: DPPI/Jean Marie Hervio

Ez viszont azért furcsa, mert éppen a sportszergyártó volt a főszereplője a legnagyobb mezszakadásos botránynak, amikor a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon szó szerint lefoszlottak a Puma-mezek a svájci játékosokról.

Az említett Európa-bajnokságon persze nemcsak a Pumával voltak gondok, az Adidas által gyártott labdák például folyamatosan kidurrantak.

A 2016-os Európa-bajnokságon az Adidas labdái durrantak ki Forrás: AFP/Franck Fife

Hasonló gondjai voltak később a gyártónak a 2018-as foci-vb-n is, amikor a Franciaország-Ausztrália találkozón durrantak ki sorra a labdák. Az első eset a 29. percben történt, majd a 34. percben ismét megadta magát az egyik Telstar 18-as labda.