Mégis elbukhat a Tesco és a Media Markt közös üzlete?

Black Friday ECONOMY COMMERCE prices Consumer nwf lnw 23 November 2018, Hamburg: "Red Friday" is written on a sticker in a Media Markt store in Hamburg on discount day Black Friday. According to estimates by the Handelsverband Deutschland (HDE), the disco
23 November 2018, Hamburg: "Red Friday" is written on a sticker in a Media Markt store in Hamburg on discount day Black Friday. According to estimates by the Handelsverband Deutschland (HDE), the discount battles "Black Friday" and "Cyber Monday" will spend around 2.4 billion euros on purchases in numerous special offers. Photo: Bodo Marks/dpa
Vágólapra másolva!
Egyes értesülések szerint, néhány napon belül olyan jogszabály-szigorítás láthat napvilágot, ami érintheti a Gazdasági Versenyhivatal által már jóváhagyott üzletet.
Vágólapra másolva!

Tovább szigorítanak a plázastop néven elhíresült törvényen, ez könnyen lehet, hogy érzékenyen érinti a kiskereskedelmi és az elektronikai lánc frissen kötött üzletét.

A Világgazdaság információi szerint napokon belül kihirdetik az úgynevezett plázastop, vagyis az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény részletes szabályait tartalmazó kormányrendelet legújabb módosítását, amelyet a kabinet már elfogadott.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A jogszabály egyebek mellett szigorítana a szankciókon, amelyek abban az esetben alkalmazhatók, ha a kereskedelmi építmények bővítése a plázabizottság engedélye nélkül megy végbe. A lap úgy tudja, hogy az ilyen ügyekben országos illetékességű Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal jóváhagyása nélküli projekteknek végső esetben azzal a következménnyel is számolniuk kell, hogy a hatóság bezárathatja az érintett üzleteket.

A fejleménynek azért is van jelentősége, mert a Tesco és a Media Markt éppen arra készül, hogy a kiskereskedelmi lánc kilenc boltjában úgynevezett shop in shop konstrukciót hozzon létre.

Ennek lényege, hogy a kijelölt áruházakban a műszaki fogyasztási cikkek értékesítését a jövőben a német hátterű multi végezné bérleti díj fejében. Ehhez a Media Markt saját polcokat épít ki, illetve önálló ügyfélszolgálatot és pénztárakat is működtet majd a Tesco egységein belül.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A Gazdasági Versenyhivatal január végén hivatalosan is rábólintott a speciális fuzionálásra, ám a plázabizottság jóváhagyása nem történt meg, mivel ilyen engedélyért a felek előzetesen nem folyamodtak.

Korábbi lapértesülések szerint azonban a Tesco és a Media Markt összefonódása a plázatörvény hatálya alá esik, ezért a plázabizottság állásfoglalására is

szükség van a szabályos végrehajtáshoz.

A brit tulajdonú kiskereskedelmi lánc ezzel szemben azt közölte, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek a Media Markttal való együttműködés elindításához.

Ebből arra lehet következtetni, hogy megítélésük szerint az ügyletnek nincs olyan eleme, amely miatt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal bevonása indokolt lenne.