Majdnem másfél milliárdot szedett be tavaly árverésein a NAV

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint feleannyi, 19 ezer elektronikusan végrehajtott árverést fejezett be a NAV 2018-ban, mint egy évvel korábban. Az így kiárusított ingóságokért és ingatlanokért viszont csak 12,6 százalékkal kapott kevesebbet, közel 1,4 milliárd forintot az előző évi adatnál. Ez azonban alig 0,01 százaléka az adóhatóság éves bevételének.
Vágólapra másolva!

Sokféle ingatlanra és ingóságra, köztük masszázságyra, tévére, hűtőszekrényre, ruhákra és személygépkocsira is lehet licitálni a NAV elektronikus árverési felületén. A meglehetősen színes palettán jelenleg közel 300 ingóság szerepel, továbbá három üzletrész és két ingatlan.

Televízióból 45 is meg van hirdetve (20 ezer és 85,5 ezer forint közötti induló árral), de van 21 mosógép is, melyek között akad, amelyik 420 ezer forintról indul.

A 20 darab felkínált hűtőszekrény egyenként 15 és 75 ezer forint közötti összegekről indul, de akad köztük egy 160 ezer forintért elvihető Gorenje hűtőszekrény is.

A legolcsóbb autó egy 2000-es évjáratú, elhanyagolt, forgalomból kivont és törzskönyvét vesztett Citroen Xantia, amelyet akár már 31 ezer forintért is el lehet vinni.

A legjobb vételnek egy 1 milliósra becsült, de akár már félmillió forintért is megszerezhető 2002-es Volkswagen Passat tűnik,

de két partylimuzin is szerepel a listán, 2,5 és 1 millió forintos kikiáltási áron.

A két ingatlan egyike a kesztölci befejezetlen panzió az értékesebb, melyre 390 milliótól lehet ajánlatot tenni, noha becsült értéke 600 millió forint.

Ez a szolárium ágy például már 25 ezerért elvihető, ha a nyertes licitálónak nem akad vetélytársa Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ajánlatot 18 éven felüliek tehetnek, de a rendszerbe előzetesen regisztrálni kell, de az adós jogszabályi tiltás miatt nem szerezheti vissza a NAV által lefoglalt korábbi tulajdonát.

Minden termékre három és fél napig lehet licitálni, de már az árverés előtt bő másfél hónappal kiteszik az árukat.

A licitálás anonim módon zajlik, a nyertes az illetékes adóigazgatóságnál veheti át az ingóságot. Ingatlan esetén csak az előleg árverés kezdete előtti átutalásával lehet részt venni.

Több mint 6 ezer termék és 200 ingatlan talált gazdára 2018-ban az adóhatóság által végrehajtások, valamint vám- és bűnügyi eljárások során lefoglalt ingóságok és ingatlanok közül a NAV elektronikus árverési felületén - tudta meg az Mfor.hu. A 2018-ban befejeződött e-árverések csak 5 százalékán került kalapács alá ingatlan, a többin ingó vagyontárgy.

A tavalyi árverések csak egyharmada volt sikeres, azaz talált gazdára a kalapács alá került vagyontárgy – ez az arány valamivel magasabb a 2017-esnél.

Az értékesítésből 833,5 millió forint bevételre tett szert a NAV.

A lefoglalt ingóságok legnagyobb, közel egynegyedét ruházat tette ki, a járművek részesedése 6,8, az ipari gépeké 5,4 százalékos volt, míg az elektronikai eszközöké, a háztartási gépeké, a bútoroké, a híradástechnikai berendezéseké és az ékszereké 5 százaléknál alacsonyabb. A lefoglalt ingatlanok több mint 40 százaléka családi ház, csaknem 20 százaléka kivett terület és csak 7 százaléka lakás.

A NAV a vám- és bűnügyi szakterületek által lefoglalt, illetve elkobzott ingó vagyontárgyak értékesítésének 54 százaléka zárult sikerrel,

amiből 550 milliós bevételre tett szert az adóhatóság.

A vám- és bűnügyi eljárások többségében járműveket foglaltak le.