Mindenkit meglepett a januári kiskereskedelmi forgalom

grafikon, emelkedés
Erősödik az európai kiskereskedelem, némi egyenetlenséggel
Vágólapra másolva!
A várakozásoknál jóval gyorsabban, 5,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban, érdemben gyorsulva a decemberi 3,8 százalékos növekedést követően. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékponttal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A 2015. évi átlaghoz képest 21,3, 2010-hez képest pedig 33,4 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Idén a reálbérek növekedése 6 százalék körül alakulhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is folytatódhat, azonban ennek mértéke a Takarékbank Zrt. elemzői szerint 4,9 százalékra lassulhat a tavalyi 6,7 százalékos bővülés után.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, a belföldi turizmus, a szabadidő, a szórakozás, valamint az egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Forrás: Pixabay

Az újautó-regisztrációk pedig az első két hónapban 11 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás mérési szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedése összhangban van a Takarékbank azon várakozásával, hogy idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, így szerintük a tavalyi 4,9 százalékpontos GDP növekedést idén a nemzeti össztermék 4,2 százalékos bővülése követheti.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.