Az ország, ahol egy év alatt közel 5 millió háztartást kapcsoltak le a szénről

bányászat Kína
This picture taken on August 5, 2015 shows an excavator moving coal onto a truck at a coal port in Lianyungang, east China's Jiangsu province. China has been underreporting its coal consumption for years, experts said on November 4 after reports that official statistics have been revised upwards by hundreds of millions of tonnes a year. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Kína látványos eredményeket ért el a leginkább környezetszennyező energiahordozó, a szén visszaszorításában tavaly - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Folytatva és egyben kiterjesztve a megkezdett programot, 2018-ban már Kína 35 városában történtek jelentős erőfeszítések a szénhasználat visszaszorítására. Ez dinamikus növekedés 2017-hez képest, amikor még csak 12 várost érintett a kezdeményezés - számolt be az eredményekről sajtótájékoztatóján Li Ganjie, Kína fenntarthatósági ügyekért felelős minisztere.

Kínai széntermelés: még mindig sokat használ belőle az ország Forrás: AFP/Str

A világ második legerősebb gazdasága ezzel újabb jelentős lépést tett a tisztább levegőjű városokért.

A miniszter elmondta, hogy

tavaly mintegy 4,8 millió háztartásba vezették be a földgázt illetve tették elérhetővé a villamos energiát.

Ezzel rengeteg ember számára sikerült kiváltaniuk a szenet, mely ezekben a jellemzően szerény jövedelmű, illetve fejletlenebb infrastruktúrával rendelkező háztartásokban a fűtés alapját jelentette.

Ez számottevő növekedés 2017-hez képest, amikor is 4 millió háztartásban sikerült elérniük ezt a váltást - tette hozzá a miniszter, aki a parlamenti Nagy Népi Gyűlés ülése kapcsán beszélt a fejleményekről.

A szakminiszter kiemelte: még sok munka van hátra az emissziós helyzet javításában. Kína 2012-es energiamixében még 68,5 százalék volt a szén aránya, tavaly év végére ez ugyan 59 százalékra csökkent, de Li szerint eddig a könnyebb feladatokat végezték csak el. A neheze - mondta a tárcavezető - még csak most jön.