Bajba került Törökország, recesszióba csúszott a gazdaság

Török líra, valuta árfolyam
People pass next to a money exchange office on December 2, 2016 in Istanbul. Turks have over the past three months nervously watched the steady decline in value of the Turkish lira against the dollar, seeing it haemorrhage more than 10 percent in the past month alone. / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Egy évtizede először fordult elő, hogy a török gazdaság hivatalosan is recesszióba került. A GDP az elmúlt negyedévben is csökkenést mutatott, amivel most megtört a 2009 óta tartó, lényegében töretlen növekedési szakasz.
Vágólapra másolva!

A török GDP – szezonálisan kiigazítva – 2,4 százalékkal zsugorodott 2018 negyedik negyedévében, míg az azt megelőző negyedévben 1,6 százalékos volt a gyengülés – derül ki a most közzétett adatokból.

Ezzel pedig a török gazdaság hivatalosan is recesszióba süllyedt,

mivel a szakmai konszenzus szerint akkor beszélhetünk egy nemzetgazdaság recessziójáról, ha a GDP egymás után két negyedévben csökken a korábbi három hónaphoz képest. Éves összevetésben a török GDP 3 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó három hónapban.

A nagy felfutás vége

A friss adatok azt mutatják, hogy megtört a 2009 óta tartó folyamat, melynek során Törökország szinte töretlen bővülést mutatott. Az elmúlt évtizedben ugyanis Recep Tayyip Erdogan elnök mindent megtett a török gazdasági teljesítmény fokozása érdekében, ráadásul a jegybank is alacsonyan tartotta a kamatokat.

Ennek következtében a nemzetközi tőke elárasztotta Törökországot, ahogy a világ az olcsó jegybanki pénz korát élte.

Nem meglepő, hogy ebben az időszakban a török GDP átlagosan 7 százalékkal erősödött negyedévenként, azonban tavaly a helyzet alapjaiban változott meg.

Idén is gyengélkedik még a török líra Forrás: AFP/Ozan Kose

A török líra ugyanis tavaly összeomlott, és 30 százalékot zuhant a dollárral szemben, ráadásul a kormány példa nélküli diplomáciai konfliktusba keveredett az Egyesült Államokkal. Mindennek következtében a nemzetközi befektetők elkezdtek menekülni a török piacokról, aminek meg is lettek a negatív hatásai. Mivel minden szereplő megijedt attól, hogy Törökország hosszú ideig nehéz helyzetben maradhat,

a külföldiek elkezdtek kivonni a tőkét az országból, a hazai háztartások és vállalatok pedig elkezdték leépíteni a hitelállományaikat.

Ezzel párhuzamosan a belső fogyasztás – éves alapon – 8,9 százalékkal csökkent a megelőző negyedévben. Az egy főre jutó GDP eközben 9 632 dollárra esett, szemben a 2017-ben mért, némileg 10 000 dollár fölötti szinttel. Az év egészét nézve a török gazdaság 2,6 százalékkal bővült.

Merre tovább?

Mindezek ellenére a török pénzügyminiszter, Berat Albayrak úgy látja, a jó hír az, hogy a legrosszabbat már maga mögött tudhatja Törökország. Hozzátette, a gazdaság egy gyors növekedési pályára állt, és az emelkedő export, illetve a turizmusból származó bevételek lehetnek a bővülés motorjai. A líra egyébként idén a harmadik legrosszabbul teljesítő feltörekvő devizának számít, és nagyjából 3 százalékos mínuszban van az amerikai dollár ellenében.

„Törökország az egyik leggyorsabban növekvő feltörekvő gazdaság volt 2017-ben, de a növekedése mögött nem állt egyensúly. A túlzott kormányzati kiadások és a gyors hitelnövekedés felpörgette az importot, valamint szélesítette a folyó fizetési mérleg hiányt.

– foglalta össze a helyzetet egy Bloomberg közel-keleti szakértője, Ziad Daoud.

Lassú talpra állástól tartanak az elemzők Forrás: AFP/Ozan Kose

Noha a török kormány erőteljes lépésekkel igyekszik növelni a bankok hitelezési aktivitását a gazdaság felpörgetése érdekében, az általános kilátások egyelőre még igen komorak. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a török GDP 2019 első felében még zsugorodhat, azt követően viszont

valóban jöhet egy növekedési hullám, de ez is csak 3 százalék alatti átlagos, évesített emelkedést hozhat.

Az elemzők szerint a legnagyobb probléma az lehet, hogy a török recesszió és felívelés nem a klasszikus V alakot mutatja majd. Vagyis nem lesz egy hirtelen és gyors növekedés a süllyedést követően, hanem lassú, hosszan elhúzódó talpra állásra kell számítani.