Beindult a lakásbérleti piac márciusban, éledezik a kereslet is

Másik országba költözés esetén, ezeket intézd el még itthon! lakáskulcs
Vágólapra másolva!
Folytatódik a masszív átalakulás a lakáspiacon belül a lakásbérleteknél: március elejéhez képest országszerte 22 százalékkal nőtt a kínálat, Budapesten pedig 12 százalékos volt a bővülés. A közel 20 ezer kiadó lakáshirdetés pedig azt jelenti, hogy a lakásbérletpiac már most ott tart, mint az iskolakezdést megelőző főszezonban, ráadásul a kereslet is feléledni látszik. A bérlők alkupozíciója erősebb lehet a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Nagyon rövid időn belül történnek újabb és újabb változások a lakáspiacon, azon belül is a lakásbérletpiacon - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely a kiadó lakások piacán eltelt egy hónapot vizsgálta a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők hirdetései alapján.

"Nagyon jelentős kínálatnövekedés ment végbe március eleje óta országszerte és a fővárosban a kiadó lakásoknál.

- ismertette az eredményeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Forrás: Origo

Ennek egyik oka a szakember szerint, hogy a koronavírus-járvány hatására a turizmus gyakorlatilag leállt, így bérlő híján a rövid távra kiadott ingatlanokból egyre több kerül a piacra. Ráadásul egy új jelenség is terjed,

korábban a rövid távra kiadott lakások léptek be a hotelek piacára, most viszont pont a fordítottja történik.

Igaz, nincs szó tömeges jelenségről, de több hotel és panzió elkezdte közép- és hosszútávú kiadásra hirdetni a szobáit, hogy ezzel is mérsékelje a bevételkiesését.

Az ingatlan.com adatai szerint

április elejére 22 százalékkal nőtt az országszerte kiadó lakáshirdetések száma, ami közel 20 ezer elérhető ingatlant jelent. A fővárosban 12 százalékos volt a bővülés,

így a bérlők már majdnem 12.200 darab kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak. A kínálat bővülése az árakra is hatást gyakorolt.

A budapesti 100 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kivehető lakások száma egy hónap alatt megtriplázódott, és több mint 900 ilyen ingatlan található a kínálatban. Ugyanakkor a budapesti átlagos bérleti díj 160 ezer forint volt április elején, ami minimális, 5 ezer forintos csökkenést jelent. A kínálat megugrása azonban várhatóan még lejjebb szorítja majd a lakásbérlet árakat.

A kereslet is az élénkülés jeleit mutatja, de itt nem a március elejéhez, hanem a hónap közepén elért mélyponthoz képest érdemes nézni a változást. Ahhoz képest több mint 21 százalékkal nőtt az érdeklődések száma, ez pedig arra utal, hogy

a mostani helyzetben az olcsóbb kiadó lakásokra van kereslet.

Jelentős kínálati emelkedésnek indult a lakásbérleti piac márciusban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A járvány miatt sok bérleményben élőnek is bizonytalan lett, vagy már meg is szűnt a munkája. Egy részüknek segítséget jelenthet a héten bejelentett kormányzati intézkedés, amely szerint, ha rövidített munkaidőben tudnak tovább dolgozni az adott cégnél, akkor a fizetésüket kiegészíti az állam. Emiatt egy esetlegesen felmerülő fizetési nehézség esetén érdemes a bérleti díjról is egyeztetni a tulajdonossal.

Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint nagyon bizonytalan a helyzet mind a gazdaságban, mind a lakásbérletek piacán, de könnyen lehet, hogy a mostani árszintek vagy még alacsonyabb bérleti díjak kitartanak a nyári hónapokig, amikor sok bérleti szerződés évfordulója lesz. A bérlők pedig alkupozícióba kerülhetnek a lakás kiadójával vagy a várhatóan még akkor is bő kínálatból egy másik lakást is választhatnak maguknak,

ez a gyűrűző hatás pedig akár a teljes lakásbérlet állomány díjait is jelentősen csökkentheti,

az Ingatlan.com szakértője szerint.

Ugyanilyen tapasztalatokról számolt be az Origónak küldött közleményében az Otthon Centrum munkatársa, Soóki-Tóth Gábor is, aki szerint egyre több a kiadó lakás, ami máris majdnem nyolc százalékos árcsökkenést generált, derült ki a cég legfrissebb kimutatásából.

Amíg Buda népszerű területein (a III. és XI. kerületekben) 2800 forintos négyzetméteráron lehetett bérelni, addig a belvárosban (a VI. és IX. kerületben) ez az összeg már 3100 forint volt. A centrum másik szektorában (a VII. kerületben) 3200 forintot kértek egy négyzetméterért, míg a fővárosi csúcstartó ismét Angyalföld (a XIII. kerület) lett a maga 3300 forintos árával.

– mondta a szakértő.

A vezető elemző elmondta, hogy a vidéki régióközpontokban a fővárosi átlagérték kétharmadáért lehetett bérelni az első negyedévben. A legmagasabb bérleti díjat Székesfehérváron és Debrecenben kérték (2300 forintos négyzetméterenkénti ár), ezután következett Győr (2200 forint), majd Sopron (2100 forint). A többi régió központban 2000 forint alatt volt a havi fajlagos bérleti díj átlagértéke. A legolcsóbban Kecskeméten lehetett bérelni (1600 forintért). A vidéki lakásbérleti piacon is megfigyelhető a bérleti díj csökkenése, de ez a fővárosi értékhez képest mérsékeltebb volt.

Az Otthon Centrum tapasztalata szerint

a kiadó lakóingatlanok száma nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A legtöbb bérletet Budán és a belvárosban (a II. és XIII., valamint az V. kerületekben), míg vidéken Debrecenben, Kecskemét és Nyíregyháza hirdették meg.

A lakásbérleti piacon már érezteti hatását a koronavírus-járvány Forrás: Thinkstock

A már érzékelhető árcsökkenés az Otthon Centrum közleménye szerint egyértelműen a járványnak tudható be, és a következő hónapokban várhatóan tovább folytatódik a lakásbérleti árak mérséklődése. Ennek mértéke a járványhelyzet súlyosságától és hosszától függ. A fővárosban és vidéken egyaránt az egyetemek bezárása érezteti hatását a lakásbérleti piacon. De az idegenforgalom és az ehhez kapcsolódó vállalkozások leállása miatt is csökkenő kereslettel számolhat a piac:

a diákok kiköltözése után az átmenetileg munkanélkülivé vált bérlők távozása is keresletcsökkenést jelez.

Ugyanakkor a piac reagál a változásra, az eddig jellemzően turisztikai célú bérletek egy része megjelenhet a hosszú távú bérbeadásban, ami főleg Budapesten és a régióközpontokban jelenthet kínálat bővülést.

– mondta az Otthon Centrum elemzési vezetője.