Ezek voltak a Budapesti Értéktőzsde tavalyi legjei

4iG BÉT
Vágólapra másolva!
A több mint két évtizedes tradíciót folytatva idén is megrendezte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a BÉT Legeket, amelynek keretében a tavalyi évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó tőkepiaci szereplők részesültek elismerésben. A díjak odaítélésével és az ünnepélyes rendezvénnyel a Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődése előtt kíván tisztelegni. A nagyszabású gálaeseményen Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnökének köszöntőjét követően Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is előadást tartott - írja a BÉT közleménye.
Vágólapra másolva!

Február 23-án rendezték meg a hazai pénzügyi- és tőkepiaci világ egyik legrangosabb díjátadó eseménye, a BÉT Legek. A BÉT ezúttal összesen 24 kategóriában díjazta a jelölteket. A győztesek mezőnye a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei szereplők piaci teljesítménye nyomán alakult ki. Az év hazairészvény-kereskedési platformja ezúttal is a felhasználók online leadott szavazatai alapján került kiválasztásra.

Patai Mihály elnöki köszöntőjét követően Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár gratulált a díjazottaknak, majd "Családtámogatások pénzügyi szempontú megközelítése" címmel tartott előadást.

„Családpolitikánk három legfontosabb pillére továbbra is a családok anyagi biztonságának megteremtése, a döntési szabadság támogatása és a születések számának növelése egyebek mellett a családtámogatások pénzügyi szempontú megközelítésén keresztül. A hazai háztartások megtakarítása közel megháromszorozódott az elmúlt évben, így kiemelten dolgozunk azon, hogy a családok tudatosan fektessék be megtakarításaikat" – hangzott el Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár előadásában.

"Az év nyilvános alaptőke-emelése" kategóriájának nyertese a Masterplast Nyrt. Forrás: BÉT

„A hazai tőkepiac fejlődését, erejét mutatja, hogy a Budapesti Értéktőzsde kibocsátóinak aktivitása 2022-ben, a számos külső kihívás ellenére sem csökkent, legyen szó a szabályozott piacról, a középvállalati platformunkról, vagy a kötvényszegmensről. Fontos eredményt jelent a BÉT számára emellett az is, hogy a kereskedés volumene meghaladta az előző évek átlagát. Mindezek a sikerek elismerést érdemelnek, amelynek, tradicionális módon a BÉT Legek ad teret" – nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója az idei BÉT Legek gálaeseménnyel kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb érdeklődést övező elismerést, az Év befektetési szolgáltatója díjat idén az OTP Bank Nyrt. vehette át.

A bank emellett kibocsátóként is eredményes volt, hiszen a Kibocsátói transzparencia díjat és Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója címet is elnyerte. Utóbbi kategóriában a Mol Nyrt.-t előzte meg, amely így a második legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátó lett, a bronzérmet pedig a Richter Gedeon Nyrt. vihette haza.

A Budapesti Értéktőzsde több mint húsz éve, minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriánál a beérkezett pályázatok, valamint a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győztest.

A Budapesti Értéktőzsde a tavalyi évhez képest 6 új kategóriában hirdetett nyertest. Az Év legnagyobb új részvénybevezetése címet a 2022-ben a Prémium kategóriában megjelent Vienna Insurance Group AG vihette haza, az Év elemző műhelyének pedig a Concorde Értékpapír Zrt. bizonyult.

A tőkeemelések kapcsán immár 3 különböző díjat ítélt oda a zsűri: Az év legnagyobb fúzióval megvalósuló alaptőke-emelése elismerést a MKB Bank Nyrt., Az év zártkörű alaptőke-emelése díjat a 4iG Nyrt., Az év nyilvános alaptőke-emelése címet pedig a Masterplast Nyrt. nyerte el.

A 4iG Nyrt. "Az év zártkörű alaptőke-emelése" kategória nyertese Forrás: BÉT

A BÉT középvállalati piacához, az Xtendhez kapcsolódóan új kategóriát képviselt az Az év kijelölt tanácsadója a BÉT Xtend piacon cím, amellyel a Navigator Investments Nyrt. gazdagodott. A BÉT Xtend különdíjat a Gloster Infokommunikációs Nyrt.-nek ítélte oda a szakmai zsűri, míg Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon elismerést a NAP Nyrt. kapta meg.

A társadalmi szerepvállalással kapcsolatos, szintén jelentős presztízzsel bíró díjak is gazdára találtak – a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a Befektetői tudatosság terjesztéséért járó díjat pedig a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe szerezte meg.

A BÉT Legek egyes kategóriáinak nyertesei:

Forrás: BÉT

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége kategóriában a WOOD & Company győzedelmeskedett, a dobogó második fokára a Concorde Értékpapír Zrt. léphetett fel, a harmadik helyért járó díjat pedig az Erste Befektetési Zrt. vehette át. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége címet az Erste Befektetési Zrt.-nek, Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége elismerést a Raiffeisen Bank Zrt.-nek ítélték oda. A tavalyi év során bevezetett Hosszú távú árfolyam emelkedést elérő vállalatnak járó elismerést ezúttal a 4iG Nyrt. érdemelte ki.

A szakmai zsűri helyett Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriában szereplő szervezetekre idén is a közönség szavazhatott, online formában. Az előző évekhez hasonlóan ismételten a KBC Securities online kereskedési rendszerére adták le a legtöbb voksot.