Elkészült az adótörvény tervezete

2005.09.08. 8:23

Jövőre ötvenezer forinttal nő az alsó szja-kulcs határa, a felső kulcs mértéke pedig 36 százalékra csökken - tartalmazza a Világgazdaság birtokába került a törvénytervezet, amely lényegében megfelel a száz lépés program keretében bejelentett ötéves adócsomagban foglaltaknak. Ugyanakkor vannak eltérések is: új közterhet jelentene már jövőre a négyszázalékos egészségügyi hozzájárulás. A júniusi bejelentéssel szemben 2007-ben mégsem vetnének ki 10 százalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adót.

A Világgazdaság birtokába került a törvénytervezet szerint a legtöbb változás a személyi jövedelemadót érintené. Jövőre 50 ezer forinttal feljebb, 1,55 millió forintra tolódna az alsó jövedelemkulcs alkalmazásának felső határa, míg az e fölötti éves jövedelmet a jelenlegi 38 százalék helyett már csak 36 százalékos szja terhelné.

A tervezetben rögzítenék az adótáblát 2010-ig úgy, hogy az adókulcsok változatlanok lennének, csak a határ tolódna feljebb: 2007-ben 1,7 millió, 2008-ban 1,9 millió, 2009-ben 2,3, míg 2010-ben 3 millió forint esetén lépne be a felső kulcs. Mint ismert, 2006-ban háromlépcsőssé tennék a minimálbért, és a tervek szerint az alsó - a kormány elképzelése szerint havi 63 ezer forintos - bér adómentes lenne. Ezt a kiegészítő adójóváírás mértékének módosításával érnék el. Módosulna továbbá az adójóváírás igénybevételének határa is.

Változik a családi adókedvezmény és az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye. Előbbi egyrészt úgy, hogy csak a legalább háromgyermekesek jogosultak gyermekenként és havonta 4 ezer forintra a mostani 10 ezer helyett. Másrészt úgy, hogy csak az veheti igénybe teljes összegben, akinek három gyermek esetén legfeljebb 6 millió forint az éves jövedelme, illetve ez a határ gyermekenként fél-fél millió forinttal, de legfeljebb 8 millió forintig tolódik. Az érvényes szabályok szerint a jogosultsági határ - gyermekszámtól függetlenül - 8 millió forint.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíj- és egészségpénztári befizetésekkel kapcsolatos kedvezmény az illető megtakarítását növeli. Jelenleg még van arra lehetőség, hogy ezt az összeget az APEH az egyénnek utalja vissza, jövőre azonban már a pénztári számlára utalná ezt a tételt az állami adóhatóság. Szigorítást jelent, hogy az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetett összeg nem 30, hanem csak 20 százaléka számítana kedvezménynek.

Lényegesen korlátoznák a munkáltató által adómentesen adható juttatások együttes összegét: amíg ma nincs ilyen határ, addig jövőre - az étkezési támogatás és az utazási költségtérítés kivételével - a bruttó bér 15 százaléka, de maximum évi 500 ezer forint lehetne. A limitet meghaladó béren kívüli juttatást 44 százalékos szja terhelné.

Mégsem lesz kamatadó

Noha Gyurcsány Ferenc nyár elején bejelentette: 2007-ben 10 százalékos adó terhelné a magas értékű betéteket és a tőzsdei árfolyamnyereség-adót, 2010-ben pedig az elkülönülten adózó jövedelmek adókulcsa 25-ről 18 százalékra csökkenne, mindezek a tervezetben nem szerepelnek.

Mégis lesz 4 százalékos eho

Új típusú közterhet vezetnek be azok számára, akik nem fizetnek elegendő egészségbiztosítási járulékot. A tervek szerint ugyanis jövő év január 1-jétől 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a vállalkozásból kivont; az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelmek; az osztalék, az árfolyamnyereségből származó, valamint az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelem után. A tervezet szerint az ehót éves szinten 400 ezer forintos felső határral kell majd befizetni.

A kormány május végén a "méltányos közteherviselés az egészségügy finanszírozásában a különböző jövedelmek bevonásával" jegyében hozta meg a 4 százalékos ehóról a döntést. A fő szabály szerint a kifizetőnek kell levonni a négy százalékot, azonban ha erre nincs mód, akkor a magánszemélynek kell befizetnie.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK